Irans angrep mot Israel har presset opp oljeprisen 2–3 dollar. Det kan få konsekvenser for inflasjonen og rentenivået også for oss hardt pressede nordmenn.
Dette sier Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, til E24.
– Alt annet likt kan press på oljeprisen og økte energipriser sørge for at prisveksten holder seg oppe lenger, sier Hov.
Sentralbankene reagerer på økte priser, uansett årsak og kilde.
– De er redde for høy inflasjon og prisvekst.
Rentemarkedet reagerte umiddelbart med et fall etter angrepet, men korrigerte seg opp senere. Det er særlig en økt oljeprisen som kan forstyrre sentralbankenes planer om rentenormalisering.
– Det som skjer videre vil være helt avgjørende.
Det er vel kun et spørsmål om tid før Israel gjengjelder angrepet, noe som kan presse opp oljeprisen ytterligere. Særlig hvis Israel angriper mål knyttet til Irans oljeproduksjon.
Markedet reagerer kraftigere nå enn da Iran angrep Israel i april. Det er også grunn til å frykte at reaksjonene denne gangen blir mer langvarige, mener Hov.
– Ved det forrige angrepet blåste det over, men nå så vi større markedsbevegelser og et stort hopp i oljeprisen som holder seg mer oppe.
I tillegg pågår det en stor havnestreik i USA, som rammer havner som håndterer rundt halvparten av USAs import og eksport.
Om streiken vedvarer, vil den kunne påvirke varetilgangen og presse opp inflasjonen, ifølge sjeføkonomen. Da blir det vanskeligere for Norges Bank å sette ned renten.
Resesjon
Christian Lie, sjefstrateg i forvaltningsselskapet Formue, påpeker at kraftig økning i oljeprisen kan føre store økonomien inn i resesjon.
– Skulle vi få et kraftig prishopp på olje nå, kan vi få en ny periode med økt inflasjon. Da kan man nok se langt etter så mange rentekutt som det prises inn i dag.
– Markedet er alltid litt ekstra følsomt når det har gått bra så lenge som nå. Da er man mer følsom for negative sjokk sånn som dette potensielt kan bli.
– Det som er risikoen dersom dette blåser opp, er ikke bare at det skaper global usikkerhet ved en krig som eskalerer og den psykologiske effekten av det, men det stikker også kjepper i hjulene for troen på at vi skal ha en global økonomi som holder seg rimelig sterk, samtidig som inflasjonen og rentene skal ned, avslutter Lie.
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.