Hamas’ væpnede fløy tar på seg ansvaret for skytingen i Jaffa i Tel Aviv tirsdag. Sju personer ble drept og 17 ble såret. Det var en spent scene som utspant seg da Mohammad Mesek (19) og Ahmed Himouni (25) kom inn døren for kvinner i Al-Nuzha-moskeen. De truet de troende til taushet og sa den som beveget seg utenfor ville bli skutt. De bare tunge bager inn på toilettet og kom ut med en MI16.

Karene gikk på bybanen i nærheten. Der støtte de på sivile og ingen av dem reagerte på at mennene bar et våpen. De tok dem for å være reservister i sivil.

Diana Svertzov, en israelsk rytmisk gymnast som vant sølvmedalje i OL i Paris, befant seg på bybanestasjonen da angrepet skjedde, og fortalte til Channel 12 at terroristene ikke virket mistenkelige, og at en av dem hadde på seg en pin som representerte solidaritet med israelere som ble holdt som gisler i Gaza av terrorgruppen Hamas.

«En av dem så på OL-halskjedet mitt og smilte til meg. De så ikke ut som terrorister. Den ene hadde et M16-gevær, og den andre hadde på seg en polotrøye med en gisselnål. Det var ingen grunn til å være mistenksom. Jeg tenkte aldri på hva som var i ferd med å skje,» sier hun.
I Israel ser man ofte at reservister bærer gevær i sivile klær.

Det å utstyre seg med en nål som viste solidaritet med gislene på Gaza må man si viste forslagenhet.

De gjennomførte en av de dødeligste terrorangrepene på lang tid.

De seks som ble drept representerte hver på sin måte en hel verden.

Top (L-R): Inbar Segev Vigder, Ilia Nozadze, Revital Bronstein; Bottom (L-R): Shahar Goldman, Nadia Sokolenco, Jonas Chrosis; All six were killed in a shooting-and-stabbing terror attack in Jaffa on October 1, 2024. (Photos used in accordance with Clause 27a of the Copyright Law)

De seks ofrene ble onsdag navngitt som Revital Bronstein, 24 år, fra Bat Yam; Ilia Nozadze, 42 år, georgisk statsborger; Shahar Goldman, 30 år, fra Lod; Inbar Segev Vigder, 33 år, Nadia Sokolenco, 40 år, og Jonas Chrosis, 26 år, gresk statsborger. Identiteten til det siste offeret var ennå ikke klarert for publisering.
Shahar Goldman, en danser, giftet seg for litt over et år siden, ifølge en uttalelse fra Lod-ordfører Yair Revivo.

Inbar Segev Vigder, som også giftet seg i 2023, etterlater seg sønnen Ari, som ble født i desember i fjor. «Jeg hadde tjenestegjort i Gaza, og jeg kom spesielt for å være sammen med henne under fødselen», minnes ektemannen Yeari. «Hun var min største kjærlighet og en fantastisk mor, full av lys og kjærlighet.»
Revital Bronstein ble onsdag hyllet av Bat Yam-ordfører Zvika Brot som «en strålende programmerer og en begavet tegneserietegner».

Det sjette offeret, Jonas Chrosis, var en gresk statsborger som bodde i Jerusalem mens han studerte arkitektur i Tel Aviv. «Han var godhjertet og følsom og hjalp alltid alle,» sa en av klassekameratene hans til Channel 12. «Han uttrykte uendelig optimisme i møte med alle vanskeligheter han møtte. Han var talentfull, morsom og ydmyk. Han var alltid snill mot menneskene rundt seg og var en lojal venn som så det gode i alle. Han var en talentfull pianospiller.

Terrorister vet å utnytte tilliten mellom sivilister. De kler seg som de andre og oppfører seg som dem helt til siste øyeblikk. Når det går opp for folk hvem de er, er det som oftest for sent.

Det er en grunn til at politikere i USA ber om væpnede vakter på skoler og at det står væpnede vakter ved innganger til supermarkeder i Israel.

Sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir forsøkte slå mynt på terroren og ville ha moskeen revet. Men lokale israelere forsvarte den heftig og sa det ville ødelegge naboforholdet,

 

https://www.timesofisrael.com/five-victims-of-jaffa-terror-attack-named-as-more-details-about-shooting-emerge/?

 

 

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.