Israel sier Iran har avfyrt flere raketter mot Israel. Det er foreløpig ikke meldt om sårede eller drepte. Samtidig er minst åtte drept i et terrorangrep mot Jaffa.

IDF sier at ballistiske missiler er avfyrt fra Iran mot Israel. Sirener lyder over hele det sentrale og sørlige Israel, ifølge Times of Israel.

Anonyme amerikanske og israelske kilder opplyste tidligere tirsdag at Iran planla et angrep.

– USA har indikasjoner på at Iran forbereder et ballistisk rakettangrep mot Israel, sa en anonym tjenesteperson i Det hvite hus til AFP tirsdag.

– Irans ballistiske rakettangrep mot Israel kan bli like stort eller større enn angrepet i april, dersom det finner sted. Den vurderingen bygger rett nok på indikasjoner, og det er vanskelig å si med sikkerhet, sa en kilde til Reuters.

Under angrepet i april, som Iran varslet på forhånd, ble det avfyrt rundt 170 droner og 120 raketter mot Israel. 99 prosent av dem ble skutt ned av USA og andre allierte før de nådde Israels grense. (NTB-Reuters)

Ballistiske raketter bruker rundt 12 minutter fra de er avfyrt i Iran til de når Israel, ifølge Times of Israel. Krysserraketter og droner bruker betydelig lengre tid: 2 timer for krysserraketter og hele 9 timer for droner.

Det skal dreie seg om et stort angrep med 500 missiler, skrev Jerusalem Post først. De har nå nedjustert antallet til 181.

Jerusalem:

 

 

 

Samtidig melder israelske medier om et terrorangrep i Jaffa. Minst to terrorister, hvorav den ene var bevæpnet med et automatgevær, utførte skyteangrepet i Jaffa, ifølge bilder fra overvåkningskameraer.

Minst seks mennesker er drept og ni såret, i tillegg til en hund, i et skyteangrep i Jaffa, sentralt i Israel, tirsdag kveld, ifølge ambulansetjenesten og førstehjelpstjenesten Magen David Adom (Røde davidsstjerne), skriver Times of Israel.

– Irans angrep mot Israel innebærer jo en krig mellom Iran og Israel, sier Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad til NTB.

– Dette er et svar på et angrep som i praksis vil bli forstått som en krig i Israel. Det gjenstår å se deres respons, sier Tuastad.

En høytstående tjenestemann i Det hvite hus sier at et slikt angrep vil få «alvorlige konsekvenser» for Teheran, samtidig som USA sender flere tropper til regionen. Iran skal ha informert andre om størrelsen på og tidspunktet for angrepet.

Det ser ut til at angrepet er over for denne gangen. IDFs hjemmefrontkommando har sendt ut en melding om at sivile kan forlate tilfluktsrommene.

Israelerne ble beordret til å bli i tilfluktsrommene for en time siden, da Iran begynte å angripe landet med ballistiske missiler.

IDFs talsmann, kontreadmiral Daniel Hagari, sier at Israel vil svare på det iranske missilangrepet.

«Vi er i forhøyet beredskap både defensivt og offensivt, og vi vil beskytte Israels innbyggere. Denne [rakett-]avfyringen vil få konsekvenser. Vi har planer, og vi vil handle på det tidspunktet og stedet vi velger.»

Den iranske Revolusjonsgarden sier at angrepet var gjengjeldelse for Israels drap på Hamas-lederen Ismail Haniyeh, Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah og den iranske generalen Abbas Nilforoushan.

Haniyeh ble drept i Teheran 31. juli, og Nasrallah og Nilforoushan ble drept i Beirut 27. september.

Revolusjonsgarden advarer Israel mot å gjengjelde tirsdagens rakettangrep og sier i kunngjøringen at det i så fall vil utløse et nytt iransk angrep.

Angrepet mot Israel «er lovlig, rasjonelt og et legitimt svar på terroristhandlinger», skriver Irans FN-delegasjon på X.

– Dersom sionistregimet våger å svare eller gjennomfører nye ondsinnede handlinger, vil en påfølgende og knusende reaksjon følge, heter det.

– Regionale stater og sionistenes støttespillere anbefales å ta avstand fra (det israelske) regimet, heter det videre.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.