Israelske spesialstyrker utfører oppdrag bak fiendens linjer, noe som er klassiske oppdrag for slike soldater. Målet med raidene er å samle etterretning og undersøke Hizbollahs kapasitet.
Spesialsoldater skal blant annet ha benyttet Hizbollahs egne tuneller for å krysse grensen.
Dette kan være oppdrag utført i forkant av en mulig omfattende bakkeinvasjon som kan komme så snart som denne uken, sier personer som er kjent med saken, ifølge Wall Street Journal.
Tidspunktet for en eventuell bakke-aksjon kan endre seg, sier kilder til WSJ. Israel er under sterkt press fra USA for ikke å gjennomføre en større invasjon. Det var ikke umiddelbart klart hvor lenge Israel ville ta sikte på å holde territoriet, eller om innmarsjen ville være mer som en serie med større raid.
Amir Avivi, en tidligere høytstående israelsk militær tjenestemann, sier at raidene er en del av forberedelsene til en nært forestående bakkeinvasjon.
«IDF har gjort mange forberedelser til et bakkeangrep. Det inkluderer alltid spesialoperasjoner. Dette er en del av prosessen.»
Hizbollah ser ut til å være så svekket at Israels dilemma faktisk vil være hvor langt IDF skal gå inn i Libanon, og når de skal trekke seg ut, mener Avivi.
Israels regjering er under et dobbelt press. Vesten maser som vanlig om våpenhvile og drømmer om en tostatsløsning. Men 60.000 israelere er interne flyktninger fra områdene i nord, og ønsker selvsagt å vende hjem i sikkerhet.
Hizbollah har i årevis truet med å invadere Israel fra nord. Den iransk-støttede terrorgruppen opplevde en økning i motivasjonen etter terrorangrepet 7. oktober i fjor.
En høytstående israelsk tjenestemann sa i forrige uke at landet håpet å unngå en bakkeinvasjon. Men samtidig har Israel Defense Forces (IDF) innkalt fem ekstra brigader av reservister, og alt tyder på at de forberedes til å krysse grensen.
Akkurat nå ser det ut til å være en balanse mellom politiske ønsker og militærstrategiske mål. Men både Netanyahu og IDF-sjefen, generalløytnant Herzi Halevi, ser ut til å mene at en invasjon er nødvendig. Trolig bryr ingen av disse seg særlig mye om press fra utlandet.
USA og de arabiske landene har hele tiden sagt at de ønsker en diplomatisk løsning på krisen, og har advart mot risikoen for en regional krig. Men Iran ser ut til å telle på knappene, og uten at Iran blander seg inn, er oppgaven overkommelig for Israels militære styrker. Dessuten har USA økt sin tilstedeværelse i området, nettopp for å avskrekke Iran.
Pentagon sa søndag at de ville beholde hangarskipskonvoien med USS «Abraham Lincoln» og de tilhørende skipene i nærheten av Rødehavet. Det var forventet at «Abraham Lincoln» skulle forlate området da hangarskipgruppen til USS «Harry S. Truman» ankom.
En bakkeoperasjon vil komme etter to uker med omfattende etterretningsoperasjoner, målrettede drap og tunge bombardementer med sikte på å ødelegge kommando- og kontrollsystemene og våpenlagrene til den USA-klassifiserte terrorgruppen. Israel gjennomførte luftangrep mot mer enn 2000 mål i forrige uke, i det tyngste bombardementet av Libanon på mange år, har militæret sagt.
Den største suksessen hittil var da IAF (Israel Air Forces) lyktes med å eliminere Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah i et angrep mot Beirut. Det er ikke klart hvem som kommer til å overta lederstillingen etter Nasrallah, men Hizbollahs nestleder Sheikh Naim Qassem sier at en ny leder i bevegelsen kommer til å være på plass om ikke lenge.
Hizbollah startet sine rakettangrep mot Israel dagen etter terroren 7. oktober i fjor, og skal ha avfyrt mer en 11.000 missiler som i hovedsak har rammet Nord-Israel.
Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!