En av statsrådene i den israelske regjeringen meldte mandag kveld ifølge Haaretz at bakkeinvasjonen i Libanon var startet, men at den ble avblåst kort tid etter.

Andre israelske aviser ser annerledes på det.

Jerusalem Post skriver at at Israel Defense Forces angriper landsbyer sør i Libanon med stridsvogner.

IDF-soldater gikk inn i Sør-Libanon som en del av et bakkeangrep mandag kveld, mens konflikten med Hizbollah fortsetter å eskalere, melder AFP.
Arabiske medier som Al-Jazeera og MTV Lebanon hevder at stridsvogner fra IDF hadde gått inn i flere landsbyer i Sør-Libanon.

«Dette er hva de har informert oss om at de for øyeblikket gjennomfører, som er begrensede operasjoner rettet mot Hizbollahs infrastruktur nær grensen,» sa Matthew Miller, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, til pressen mandag, ifølge AFP.

IDF har hverken avkreftet eller bekreftet at en bakkeinvasjon er iverksatt.

IDFs talsperson på arabisk, Avichay Adraee, advarte imidlertid innbyggerne i Beiruts forsteder om å evakuere mandag kveld.

IDFs talsmann Daniel Hagari mediene om ikke å «dele rapporter om styrkenes aktiviteter, på grunn av sikkerheten til våre styrker. Hold dere til de offisielle rapportene og ikke spre uansvarlige rykter.»

Den libanesiske hæren begynte å bevege seg ut av Sør-Libanon i nitiden i kveld. De vet de er totalt underlegne IDF militært.

Et hovedfokus for invasjonen vil være å fjerne infrastrukturen som Hizbollahs Radwan-spesialstyrker kunne ha forsøkt å bruke til en invasjon av nordlige Israel, som ville øke trusselen mot de nordlige grensebyene. Disse byene er jo allerede evakuert etter 11.000 rakettangrep fra Libanon.

Tidligere mandag ble USA varslet om at et angrep over grensen var nært forestående.

IDF skal ha advart sivile å rømme fra Dahiyeh, sør for Beirut. Ifølge Times of Israel har det vært angrep mot Hizbollah-baser i området, trolig luftangrep.

Israel har sagt at de planlegger en begrenset aksjon, men myndighetene i USA skal ha uttrykt bekymring for at situasjonen kan vokse seg sterkere, og at en slik invasjon vil øke støtten til Hizbollah blant den libanesiske befolkningen.

Det sa Matthew Miller, talsmann for utenriksdepartementet, i en briefing tidligere i dag:

«Vi erkjenner at militært press til tider kan muliggjøre diplomati. Det er sant. Det er også sant at militært press kan føre til feilvurderinger. Det kan føre til utilsiktede konsekvenser.»

Sikkerhetskabinettet har godkjent at IDF fører krigen mot Hizbollah inn i en ny fase. Samtidig kritiseres USA for å ha lekket informasjon om det forestående angrepet.

Nyhetsnettstedet Ynet rapporterer at noen av ministrene under diskusjonen kritiserte lekkasjer om operasjonen fra amerikanske tjenestemenn etter at de var blitt oppdatert av Israel.

Britenes utenriksminister David Lammy var allerede ute tidligere i kveld med det sedvanlige maset om våpenhvile, etter en telefonsamtale med sin amerikanske kollega Antony Blinken.. IDF ser ut til å svare med en bakkeoperasjon, selv om det foreløpig er usikkert hvor stor denne operasjonen er, og om det er en langvarig operasjon.

Det hersker en forvirring akkurat nå, hvor IDF hevder at mediene ikke forteller sannheten, eller forteller for mye.

Den israelske avisa Haaretz gjenga mandag kveld en melding fra en av representantene i Knesset, Moshe Solomon fra Det religiøse sionistpartiet. (NTB)

Solomon trakk meldingen på X kort tid etter.

Flere andre israelske politikere har også antydet i sosiale medier at en bakkeinvasjon var på gang, ifølge The Times of Israel.

Den israelske hærens talsmann Daniel Hagari har advart mot å spre rykter.

– De siste timene har det vært mange rapporter og rykter om den israelske hærens aktivitet på grensa til Libanon. Vi ber om at det av hensyn til styrkenes sikkerhet ikke spres rapporter om deres aktiviteter, skriver han på X.

Det er med andre ord en uoversiktlig situasjon, vi vet sikkert en god del mer i morgen tidlig.

Oppdatering:

Det tyske nyhetsbyrået DPA får opplyst av sikkerhetskilder i Libanon at ingen israelske stridsvogner så langt har gått inn Libanon.

Det er meldt om kraftige eksplosjoner i området, men dette kan være angrep med artilleri.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.