Mandag 23. september møtte vi Tommy Robinson i vårt TV-studio i Oslo. Vi hadde invitert Tommy til et lesermøte med våre abonnenter til neste dag, men ville også benytte sjansen til en mer personlig samtale med ham i studio.

Robinson ble født i London i 1982, men flyttet med familien til Luton, en by litt nord for London da han var liten.

Navnet Tommy Robinson tok han rundt 2004 for å unngå trusler og vold fra muslimske grupper i Luton. Sex-groomingen av britiske jenter hadde allerede pågått i britiske byer i en årrekke og dette omfattet også en jente i Tommys familie. Han ble medlem av BNP, den eneste gruppen på den tiden som viste noen interesse for gjengvoldtekter av småjenter som kun den britiske arbeiderklassen ble utsatt for. Det var først i 2011 at journalist Andrew Norfolk i The Times gjorde problemet kjent for resten av den britiske befolkningen:

Saken er like aktuell i dag. Norfolk ble senest intervjuet av BBC i august i år.

Det måtte en journalist fra The Times til før overgrepene ikke lenger kunne feies under teppet. Stemmene fra arbeiderklassen nådde aldri frem. Norfolk mener fremdeles at sex-groomingen var en «drømmehistorie for høyreekstreme».

“It was a dream story for the far-right,”  sa han. “They had no interest in solutions, they were interested in exploiting the situation.»

«Det var en drømmehistorie for ytre høyre», sa han. «De var ikke interessert i løsninger, de var interessert i å utnytte situasjonen.»

Hva disse løsningene på muslimske menns kvinnesyn på ikke-muslimske hvite småjenter skulle være, er usikkert. Mange av overgriperne har bodd i Storbritannia i flere generasjoner uten at dette har ført til det nødvendige kulturelle skiftet som ville hindret de systematiserte voldtektene. Journalist Norfolk lurte kanskje aldri på hvor mange av BNP-medlemmene som hadde personlig kjennskap til overgrepene?

Å være budbringer om grusomme sex-overgrep som kun rammer en del av befolkningen som eliten i Storbritannia ikke liker og til dels forakter, har ikke vært noen enkel oppgave. Hvordan bli hørt av de som kan gjøre noe med problemet? Tommy har aldri lagt skjul på sin egen bakgrunn som «thug» og «hooligan» eller sin småkriminelle fortid. Hans venner kaller ham Yax, og ikke Tommy (hans virkelige navn er Stephen Yaxley-Lennon). De tok til gatene i protester, for som Tommy selv sier, «det er det eneste vi kan gjøre».

Han ble fremtredende som medgründer og leder av English Defence League i 2009 etter at britiske soldater kom hjem fra krigen i Irak og ble hetset på gatene som barnemordere av den muslimske gruppen al-Muhajiroun. Han forlot imidlertid EDL i 2013 da han mente at organisasjonen tiltrakk seg «uønskede elementer». I 2015 ble han involvert i anti-islam-gruppen Pegida og stiftet den britiske delen av organisasjonen.

Tommys navn og budskap har med årene nådd langt utover Storbritannias grenser. Sex-grooming og voldtekter begått av muslimske grupper er dessverre et faktum også i andre europeiske land. Tommy har selv sittet fengslet for å ha eksponert navn på tiltalte i slike saker i Storbritannia.

Sannheten om de mange overgriper-gjengene og de mange tusen ofrene (1.400 jenter bare i den lille byen Rotherham, noen så unge som 11 år) lot seg ikke skjule i lengden.

I 2018 omtalte Steve Bannon Tommy som «ryggraden i dette landet» under en sint meningsutveksling på LBC (London Broadcasting Company). Tommy satt da i fengsel, han var blitt plassert på A-wing med alle muslimene som ønsket å drepe ham (hør mer om dette når vi legger ut foredraget Tommy holdt for oss tirsdag 24.9). Journalisten fra LBC, Theo Usherwood la denne meldingen ut på Twitter:

Tommy Robinson har i mange år følt at han ikke har noe å tape på sitt opprør mot myndigheter, politi og rettsapparatet. Som følge av dette har han flere pågående rettssaker mot seg. Tommy har produsert flere filmer, men hadde ingen steder å vise dem ettersom han hadde blitt kastet ut av alle sosiale medier (vår egen danske Document.dk-konto på Facebook ble også slettet etter at vi omtalte Tommy Robinson for flere år siden).

Det var først da Elon Musk kjøpte Twitter at Tommys konto der ble reaktivert etter å ha vært stengt siden 2018 og Tommy kunne igjen nå ut til sine mange følgere, nå under jobbtittelen journalist. Tommy og Katie Hopkins fikk igjen en plattform ved hjelp av Musk. Dette ble omtalt på BBC i november 2023. Tommy har nå litt over én million følgere på X (Twitter).

Tiden har jobbet til Tommys fordel ved at problemene han påpeker er blitt åpenbare for store deler av britisk middelklasse. Tommy har dermed fått et annet publikum og en annen tilhengerskare enn før.

Med sitt selskap Urban Scoop, produserte Tommy en film kalt «Lawfare» og i juli viste han filmen «Silenced» midt i London for et stort publikum. Filmen er nå sett av over 51 millioner mennesker. Med dette brøt han nok en rettsordre, og 28. oktober skal han tilbake til retten for å få vite om han får nok en fengselsstraff. Han forventer det, fortalte han meg. De må det, for jeg brøt rettsordren, la han til.

Men to dager før dette, den 26. oktober, avholder Tommy en demonstrasjon i London, mot statsminister Keir Starmers «tyranni».

Bakgrunnen for denne demonstrasjonen er drapene på de tre småjentene i Southport 29. juni i år begått av Axel Muganwa Rudakubana. Tre små barn ble knivstukket og drept (Bebe King 6 år, Elsie Dot Stancombe 7 år, Alice da Silva Aguiar 9 år), og ti andre ble skadet, hvorav åtte av dem barn. Politiet gikk ikke ut med navnet på drapsmannen, de sa kun at han var fra Wales og at det ikke var terrorrelatert. Dette førte til mange spekulasjoner på sosiale medier og falske rykter om hvem han var svirret. Det gjorde også sinnet. Folk var forbannet og spontane opprør fant sted rundt om i Storbritannia hele resten av sommeren. Mange anklaget Tommy Robinson for å oppildne opptøyene selv om han befant seg i utlandet. Over tusen ble arrestert, noen for opptøyer og noen for å ha skrevet «hatefulle ting» på sosiale medier. Britiske fengsler var imidlertid fulle, så det var ikke plass til alle de politiet hadde arrestert. Starmer og hans innenriksminister Yvette Cooper bestemte seg for å slippe tusenvis av innsatte ut for å gjøre plass til de nye. Dette var det mange som advarte mot.

Under spørretimen i Parlamentet sa Nigel Farage:

“This to make way for, yes, rioters, but equally those who have said unpleasant things on Facebook and elsewhere on social media. Does the Prime Minister understand there is a growing feeling of anger in this country that we are living through two-tier policing and a two-tier justice system?”

«Dette for å gi plass for, ja, opprørere, men like mye de som har sagt ubehagelige ting på Facebook og andre steder i sosiale medier. Forstår statsministeren at det er en økende følelse av sinne i dette landet over at vi lever gjennom todelt politiarbeid og et todelt rettssystem?»

Tommy Robinson vil vise en ny film i London 26. oktober som omhandler dette. Vi i Document kommer til å være på plass.

Fagforeningene landet rundt vil troppe opp i London for en motdemonstrasjon mot «fascisten» Tommy Robinson. Unison i Skottland sier de har kjøpt togbilletter. Socialistworker kaller Tommy for nazi.

Anti-racists are building the protest against Nazi Tommy Robinson in London on Saturday 26 October. NEU education union general secretary Daniel Kebede is calling on all educators to build support for the demonstration.

«Stand up to racism» vil selvsagt også være tilstede. Her kommer hele gjengen med palestinaflagg og «refugees welcome»-paroler.

 

JEG KOMMER HJEM
Det er kamp eller flukt
Vi vil kjempe, jeg kommer hjem for å forene riket igjen. Denne gangen på  Keir Starmers dørstokk. 10 Downing Street 26. oktober. En fredelig demonstrasjon av motstand mot hans tyranni. Vi vil også ha premiere på vår siste dokumentar. Legg en plan. Jeg laster opp en video som forklarer alt. Vi trenger hver og en av dere. Det britiske folket vil ikke bli mobbet til taushet. Kjør på.

Vi starter med å kjøre på med vårt intervju av Tommy (som vi har tekstet til norsk):

Youtube:

Rumble:

 

 

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.