I  rekken av klimakollapser har vi kommet til Narvik, hvor Aker og selskapet TECO2030 hadde «store visjoner og hårete mål» om å bygge en gigafabrikk for hydrogenceller for skipsfarten, og som alltid med løfter om hundrevis eller tusenvis av arbeidsplasser til lokalmiljøet. Etter å ha mottatt 50 millioner fra Innovasjon Norge for løftene, sendte selskapet ut en pressemelding på torsdag som parkerte hele prosjektet.

TECO2030 hadde planer om å bygge en gigafabrikk for store brenselsceller for skip, men til tross for at det offentlige har pumpet opp aksjeverdien, har det vært vanskelig å få investorer til å risikere egne penger. Man klarer rett og slett ikke oppfylle løftene, siden det aldri var noen logisk og markedsbasert dekning for dem. Derfor er planene nå lagt på is – men som alltid sier man ikke at det er over. I stedet «justerer» man kursen, men alle vet hva det betyr.

Selskapet som skulle bygge en stor brenselscellefabrikk i Narvik, har nå lagt planene på is, og det var ingen overraskelse. Til tross for at TECO2030 har mottatt 50 millioner kroner fra Innovasjon Norge, har de slitt med å sikre nok kapital og investorer til å realisere prosjektet. Og dette er ikke den eneste smellen for Narvik-politikerne: Den 26. oktober 2021 smalt det en nyhet som pressen ukritisk fortalte ville forandre Narvik og Ofoten for all framtid, og ordfører Rune Edvardsen var i ekstase, som jo klima-ordførere alltid er:

Gigantisk klimafiasko for Narvik også

Det var Røkke som ville investere hele 50 milliarder kroner i Narvik for å bygge hydrogenfabrikk, batterifabrikk, datasenter og til og med et anlegg for «grønt stål», som jo også har blitt svenskenes spektakulære katastrofe. Aker kjøpte tomter fra Narvik kommune på Ballangsleira og Framneslia for hele 200 millioner kroner, og skjøt inn 90 millioner i luftslottet Narvik Batteri AS på Hergot. Alt som fortsatt så vidt er i live, er amoniakk-prosjektet i Bjerkvik, hvis oppgave først og fremst er å grave ut enda mer klimastøtte fra det offentlige.

Vi advarte klart og tydelig om dette prosjektet i 2021. Det begynner å bli krevende å henge med på alle fiaskoene rundt grandiose klimasatsinger basert på store visjoner, hårete mål og ukontrollerte mengder offentlige milliarder, men vi skal prøve å informere leserne når også dette prosjektet har høstet nok offentlige penger til lønninger, bonuser og utbytte og er klart for å legges ned – uten krav om at noe skal betales tilbake, naturligvis.

Regjeringens «grønt industriløft 2.0» handler nemlig først og fremst om å skyte inn offentlige penger i verdiløse aksjeselskaper så de ser ut som en suksess og tiltrekker seg andre investorer. Det får du høre mye om, men det blir veldig stille når det feiler. Klimahysteriet sørger i praksis for at staten har utløst et gigantisk pyramidespill, eller en «børsboble», som det også kalles.

Nå slikker naive Narvik-politikere sårene og håper på et militærgrønt løft fra Forsvaret i stedet. Også der skal skattebetalerne betale.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.