Det har vært parlamentsvalg i Østerrike søndag, og prognoser som ble offentliggjort like etter at valglokalene stengte klokken 17, viser at det nasjonalkonservative Frihetspartiet (FPÖ) for første gang blir størst.
Ifølge en prognose i Der Standard får FPÖ 29,2 prosents oppslutning, etterfulgt av Folkepartiet (ÖVP) – det gamle konservative partiet – med 26,3 prosent. Derfra er det et stykke ned til det sosialdemokratiske partiet (SPÖ), som må nøye seg med 20,5 prosent.
De grønne går kraftig tilbake, men blir representert i parlamentet, i likhet med liberalistiske NEOS. Derimot kommer hverken kommunistene eller ølpartiet over sperregrensen på fire prosent.
Resultatet er som ventet, da FPÖ har ligget øverst på meningsmålingene i over to år. Alt kunne dermed ligge an til en ny koalisjonsregjering mellom FPÖ og ÖVP. Statsminister Karl Nehammer (ÖVP) ønsker ikke en slik løsning, men det er ikke gitt at siste ord er sagt.
Det ville i så fall bli tredje gang de to partiene danner regjering sammen. Det skjedde første gang etter valget i 1999, da SPÖ ble størst men de jevnstore FPÖ og ÖVP var mye større til sammen. Deretter satt de sammen i Sebastian Kurz’ første regjering fra 2017 til 2019, innen denne ble oppløst som følge av Strache-skandalen.
For et kvart århundre siden iverksatte alle de andre EU-landene sanksjoner mot Østerrike fordi de ikke likte at FPÖ, av mange ansett som høyreradikalt, kom i regjering. Sanksjonene virket ikke etter hensikten, og ble opphevet etter et års tid, og koalisjonen ble sittende frem til 2005.
Fremgangen for FPÖ nå føyer seg inn i en trend, der det nederlandske Frihetspartiet (PVV), italienske Fratelli d’Italia (FdI) og franske Rassemblement National (RN) har fått flest stemmer ved parlamentsvalgene i sine respektive land.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som ebok.
Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.