Mattilsynet krever færre skitne slaktedyr, som utgjør alvorlig sykdomsfare hvis bakteriene kommer inn i matkjeden.

Nortura ber om bedre tid og vil ha med seg hele bransjen, skriver Nationen.

Tall fra bransjen viser at rundt 60 prosent av alle besetninger i fjor leverte bare rene dyr til slakt, men det er altså fire av ti som ikke gjør det.

For myndighetene handler problemet smittsomme sykdommer. De vil forhindre at for eksempel farlige E. coli-varianter og salmonellabakterier kommer inn i matkjeden. I tillegg må skitne dyr behandles separat, og er dermed også ekstra kostbare å håndtere for slakteriene.

Mattilsynets har satt som et nasjonalt mål at andelen skitne slaktedyr skal komme ned under én prosent innen tre års tid.

Nortura mener imidlertid det er umulig å etterleve tilsynets krav, hvis ikke flere aktører involveres.

De får støtte fra Ole Alvseike, som er fagdirektør for Mattrygghet i Animalia.

«Vi i næringa ser det ikke hensiktsmessig å sette et så konkret mål fordi forekomsten av skitne dyr i virkeligheten påvirkes av flere faktorer som verken bonde eller bransje til enhver tid rår over, eksempelvis vær, fôrkvalitet og strøtilgang», sier han.

Mattilsynets utgangspunkt er at regelverket egentlig krever at ingen skitne dyr skal leveres til slakt. De mener redusert pris til bønder som leverer slike dyr, ikke har hatt tilstrekkelig effekt.

«De mulige konsekvensene kan være alvorlig sykdom og død», heter det fra Mattilsynet.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.