Petr Pavel ankommer et NATO-toppmøte i Washington D.C. den 10. juli 2024. Foto: Matt Rourke / AP / NTB.

Tsjekkias president Petr Pavel er tidligere NATO-general og en av Ukrainas støtte­spillere. Likevel mener han at både ukrainerne og deres venner må være realistiske og innse at de kommer til å tape territorium til Russland.

Uttalelsen fra den tsjekkiske presidenten ble gitt i forrige uke under et intervju med New York Times’ sjefskorrespondent for Sentral- og Øst-Europa, Andrew Higgins.

«Det mest sannsynlige utfallet av krigen», sier han, «vil være at en del av ukrainsk territorium midlertidig vil være under russisk okkupasjon.» Men, la han til: Det «midlertidige» kan vare i årevis.

Ordene hans veier tungt:

Som tidligere sjef for det tsjekkiske militærets generalstab og tidligere formann for NATOs militærkomité har Pavel betydelig innflytelse i sikkerhetsspørsmål.

Dette er egentlig en utbredt oppfatning, selv om man hevder det motsatte i offentligheten:

Etter at Ukrainas månedlange motoffensiv for å gjenerobre territorium mislyktes i fjor, har europeiske tjenestemenn i økende grad snakket privat om Ukrainas små sjanser til å gjenvinne mye av det tapte landet. I offentligheten resiterer de for det meste mantraet om at det er opp til Kiev å avgjøre hvordan en fremtidig løsning med Russland skal se ut, ikke EU eller NATO.

Zelenskyj har snakket om en «seiersplan», men her blir det ingen klare vinnere, mener Tsjekkias president:

Hverken Ukraina eller Russland kan forvente å oppnå sine største mål, sier Pavel. For Ukraina innebærer det å få tilbake hele territoriet, inkludert Krim, som ble erobret av Moskva i 2014. For Russland er det et krav om at Ukraina formelt skal avstå landområder som Moskva gjør krav på, inkludert fire regioner som bare delvis kontrolleres av russiske styrker.

«Å snakke om et nederlag for Ukraina eller et nederlag for Russland, det vil rett og slett ikke skje», sa Pavel på sitt kontor på Praha slott i forrige uke. «Så slutten vil bli et sted midt imellom.»

Han la til at «som en person med en viss erfaring med forsvar og sikkerhet, og med kunnskap om Russland, vet jeg at freden ikke vil komme av at Ukraina erklærer at de vil slutte å kjempe». Russland, sa han, «vil ikke stanse sine militære aktiviteter».

Ukrainske meningsmålinger viser at flertallet som ikke vil avgi territorium, er avtagende, og 32 prosent av de spurte sier nå at de aksepterer et slikt utfall, skriver New York Times.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.