Strømprisene har vært spinnville de siste årene, men da strømprisene dalte mange steder i sommer, fikk mange øynene opp for at også nettleieprisen har skutt i været.

Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket reagerer på måten nettleien regnes ut.

– De fleste har ikke oversikt over forbruket sitt eller tid, ressurser og kapasitet til å stadig tilpasse matlaging, dusjing, klesvask og oppvarming til både strømpris og nettleie, sier Blyverket til Nettavisen.

Det er nemlig slik at om du ikke tilpasser strømforbruket ditt, så straffes du med skyhøy nettleie.

Nettleien er nå delt i tre. Et kapasitetsledd som beregnes ut fra de tre timene du brukte mest strøm. Det betyr at om du for eksempel lader bilen når strømprisen er lav, så vil du havne på et dyrere kapasitetsledd om du samtidig koker poteter.

Nettleien har også et energiledd, som er en pris for hver kWh du bruker. På toppen kommer Enova-avgift, elavgift og merverdiavgift på alt.

– Vi advarer sterkt mot at det skal bli enda dyrere å ikke tilpasse seg, sier Blyverket.

Strømsparings-teknologiene du kan få støtte til, er også svært dyre. For eksempel kan du få støtte til å installere bergvarmepumpe, som koster flere hundre tusen kroner. Enova-støtten til dette er på 10.000 kroner.

– I dag favoriseres forbrukere med eget hus og som har god kompetanse og råd til å ta store investeringer, sier Blyverket.

Blyverket mener at flere grupper bør få støtte til å spare strøm.

– Alle betaler vi inn til Enova, men det er veldig mange som er ekskludert fra å få noe igjen, avslutter Blyverket.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.