Jonas Gahr Støre inviterte de parlamentariske lederne på Stortinget til en samtale om støtten til Ukraina, men Rasmus Hansson fra MDG er ikke fornøyd.

Hansson sier møtet fremsto mer som en monolog enn en dialog.

– Det er deprimerende at en journalist i Nettavisen kan få det tallet fra en person nær Zelenskyj, mens da jeg spurte utenriksministeren om regjeringen har spurt Ukraina om hva de faktisk trenger, ble det føyset vekk. Støre har ikke tilbudt et fnugg av tallgrunnlag til oss, sier Rasmus Hansson (MDG) til Nettavisen.

Det dreier seg om 20 milliarder dollar, eller drøye 200 milliarder kroner. Dette er summen Ukraina selv hevder å trenge hvert eneste år for å kunne videreføre forsvaret av landet sitt.

Dette ifølge Aleksander Kamysjin, rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, med ansvar for forsvarsindustrien.

Kun en del av midlene er på plass. Ukraina mangler derfor 140 milliarder dollar.

– Det er omtrent ti prosent av Norges merinntekter på gassalg etter 2021, og milevis innenfor Norges finansielle kapasitet. Det er skremmende at regjeringen ikke har klart å ta den samme telefonen som Nettavisen, mener Hansson.

Hansson er svært kritisk til regjeringen og mener støtten til Ukraina bør økes betydelig.

– Nå må vi få en ærlig diskusjon om hva Norge gir, kan gi og bør gi. Det er vi ikke i nærheten av å ha i dag. For meg er det uforståelig og uakseptabelt at regjeringen så til de grader avfeier enhver debatt om dette, raser Hansson.

Her blir man fort litt forvirret. De beløpene Kamysjin snakker om, er langt under det Ukraina trenger totalt, eller er det et eget beløp beregnet spesifikt for norske midler?

I 2023 var de ukrainske forsvarsutgiftene på ca. 65 milliarder dollar. Er det slik å forstå at Kamysjin mener Norge skal stå for nesten en tredjedel av forsvarutgiftene til Ukraina?

Er det dette MDG ønsker?

Norge er et bittelite land, med kun 5,5 millioner innbyggere. Riktignok har vi hatt store inntekter på grunn av krigen i Ukraina og sprengningen av Nord Stream-gassledningen.

Men vår landbaserte industri dør ut, befolkningen blir stadig fattigere, kronekursen er på et bunnivå. Husholdningene sliter med prisvekst og høy rente. Norge har store utfordringer på hjemmebane.

Dette er ikke en mening, det er en virkelighetsbeskrivelse. F.eks. har antall konkurser økt kraftig. Også matkøene har vokst.

Veksten i antall konkurser fortsetter

De fleste i Norge støtter at Norge hjelper Ukraina. Men balansen her kan nok virke merkelig for noen.

Ifølge Hansson skal Støre ha sagt at han fryktet at hvis Norge økte sine bidrag, ville andre land kutte i sine bidrag. Dette overrasket Hansson, som mener en slik holdning er uvanlig for Norge.

– Det er åpenbart ikke holdningen til Danmark, Sverige eller USA, som alle har gitt mer enn oss. Hvis Støre mener det er farlig at noen går foran, er det en ny opplysning i norsk internasjonal politikk.

Det er muligens ikke så rart at USA har gitt mer enn oss. Også Sverige er tross alt dobbelt så mange innbyggere som Norge. Hansson spesifiserer ikke om han mener Sverige gir mer per capita eller totalt.

USA har totalt gitt 61,3 milliarder dollar i støtte til Ukraina. Dette tilsvarer rundt 630 milliarder norske kroner. Norge har gitt minst 47 milliarder kroner, hvis vi regner kun 15 milliarder for 2023 (det ble vedtatt en femårsplan på 75 milliarder kroner).

Per capita tilsvarer dette ca. 8500 kroner for Norge og 1800 kroner for USA. Norge har altså gitt 4,7 ganger så mye per capita som USA.

Sverige har gitt en støtte på 50 milliarder kroner. Det er riktignok mer enn Norge, men ikke sammenlignet med at de er dobbelt så mange innbyggere.

– Det er dessverre vanskelig å ta Rasmus Hansson seriøst. Skal du anklage noen for å føyse vekk et alvorlig spørsmål, må du i hvert fall ha en formening om når og hvor det skal ha skjedd, skriver statssekretær Eivind Vad Petersson via en rådgiver.

Så viser det seg at det spørsmålet Hansson anklaget utenriksministeren for å ha «føyset bort», skjedde for omtrent et år siden, uten at Hansson vil gi noe mer presist tidspunkt.

Nettavisen får svar fra statssekretær Kristoffer Thoner, som via en kommunikasjonsrådgiver representerer Støre.

I svaret står det at Norge har bidratt betydelig, noe som er høyt verdsatt av Ukraina. Dette har hatt bred politisk støtte. Det står også at Støre har stor tro på Nansen-programmet.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!   Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.