Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finans­minister Trygve Slags­vold Vedum (Sp) på besøk i Helle­sylt den 18. september 2024, hvor de ble servert pølse med brød før åpnings­seremoni­en for Helle­sylt Hydrogen Hub. Foto: Javad M. Parsa / NTB.

Denne uken kom en melding om at halvparten av Norges 357 kommuner styrer mot underskudd, til sammen i mange-milliarders klassen. Og dette skjer mens staten aldri har vært rikere og formelig flyter over av inntekter. Og det skjer med en Arbeiderparti- og Senterparti-regjering der Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er finansminister.

Kommunenes «beste» venn

Man må nesten klype seg i armen for å tro at en befinner seg på riktig klode og ikke hallusinerer, for slikt skal praktisk, politisk talt ikke skje. Men, joda: Senest denne helgen er Vedum sitert på at Bærum kommune, for eksempel, avkreves et kutt på en halv milliard kroner. Og så Vedum da, som per definisjon skal være kommunenes beste venn.

Krise i Oslo

Og like ille er det i Oslo, som ved Ap og MDG og tidligere styrers mangeårige forsømmelser, ble tvunget til å sette i gang en ny løsning for vannforsyning i mange-milliarders klassen (30!? som blir til 50?). Overskridelsene fra den opprinnelige kostnadsrammen på 27 milliarder kroner er allerede oversteget med ti prosent på ett års tid, så kan man tenke seg resten selv.

I konsekvens blir det nedleggelser og kutt over hele linjen, og til og med Oslo Nye Teater står i umiddelbar fare for å bli stengt. Budsjettene til eldreomsorg, helse og sykehjem skjæres til beinet, bompengesatsene fyker i været, kommunale avgifter går til himmels, og eiendomsskatten må heves, heter det fra såkalt ansvarlig hold. Avisa Oslo har redegjort for den økonomiske kollapsen i detalj, og Document følger opp de viktigste sakene.

Skammens koloss

Og midt oppi dette morasset, faktisk talt i sentrum, vokser det nye regjeringskvartalet opp som en skammens koloss, overdimensjonert og stygt som juling, for liksom å vise at pengene faktisk finnes: Det flommer over av dem, bare formålet er viktig nok.

Her gjelder det å underlegge seg en hel bydel og stenge den av. Her er det også planlagt et utall parkeringsplasser, ulikt ellers i byen der de aller fleste steder å parkere for lengst er sanert.

Staten og spekulanter

At staten tjener penger som aldri før, har blant annet å gjøre med salg av norsk gass og elkraft til Europa via lukrative avtaler og Acer-avtalen, der den fjerde og siste versjonen nå står for døren til avgjørelse; en total innlemming i EUs kraftregime som vil gjøre strømprisen tidoblet eller mer, vinters tid, da folket virkelig trenger god og rimelig tilgang til strøm, slik det var før.

De eneste som tjener penger på dette, er staten, lobbyister, subsidieryttere under det grønne skiftet og rene spekulanter og kjeltringer, mens det norske folk rundt om i landet er frarøvet råderett og selvbestemmelse over egen kraft, gitt Norge av fellesskapet som mer eller mindre vederlagsfritt ga fra seg store landressurser til kraftutbygging.

Denne ekstreme EU-tilnærmingen vil regjeringen og stortingsflertallet bare ha mer av, vel vitende om at det meste av kostnadene som pålegges Norge, i siste og avgjørende instans går til kommunene og dermed skattebetalerne. Eksempelvis: Det er slett ikke gratis å elektrifisere sokkelen og Melkøya, – i siste instans er det norske strømkunder rundt om i kommunene som må betale.

Her kunne det vært skrevet en hel avhandling med et uvær av eksempler, men i denne omgang skulle det her over nevnte være mer enn tilstrekkelig for å opplyse sakens kjerne: Staten går så det suser og nærmest renner over av inntekter, vil ha i pose og sekk og fortsetter olje- og gassindustrien med den avlat til EU og «det grønne skiftet» jeg allerede har redegjort for, og pengene fosser inn til staten og underliggende virksomheter, mens Kommune-Norge sultes og lever så vidt av smulene fra de rikes bord.

Stjålne penger

Sett fra kommunenes side (og dermed folkets) er dette å anse som stjålne penger, juridisk sett anskaffet langt ute i gråsonen av hva man kan betegne som redelig. Er det ikke slik kanskje, at Norge ved regjeringen skal være fremst i «det grønne skiftet»? som for lengst er avslørt som svindel og eventyr, helt uten økonomisk bærekraft og i realiteten beviselig til ingen som helst nytte? Er det ikke slik? Joda. Visst er det det.

Verden snudd på hodet

Saken er – som i så mange andre saker for tiden – at verden er snudd fullstendig på hodet. Regjeringen sier det ene og gjør det motsatte. Ordene betyr ikke det de gjorde før, de betyr ofte det stikk motsatte. Når J.G. Støre lover noe, kan du være sikker på at det ikke kommer til å skje.

Politikken som føres er rett og slett provoserende for kommunene og folk flest. Den sittende regjering representerer for tiden ingen andre enn seg selv og sine egne godt smurte karrierer. Maktapparatet gir folket fingeren.

Nok nå

Ett sted må dette stoppe. Det er sentralmakten som nå kjører kommunene i grøften. Enten må kommunene få færre oppgaver på sine skuldre, eller så må overføringene opp. Men det ser ut til at regjeringen gir blanke, og lar regningen gå til – ja, nettopp: folket.

De som vanstyrer vårt land på grensen til det kriminelle, bør gå fra borde før de en vakker dag blir hentet ut med makt.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.