Batteriprodusenten Northvolt sysselsetter i dag 1800 arbeidsinnvandrere fra land utenfor EU. Men det ikke behov for dem.

De fleste av disse har ennå ikke fått permanent oppholdstillatelse og risikerer å måtte reise hjem når selskapet varsler masseoppsigelser.

De importerte arbeiderne kommer fra India, Pakistan, Tyrkia, Nigeria, Sør-Korea, Sri Lanka, USA, Storbritannia og Bangladesh. Dette er i synkende rekkefølge, så man må anta at de fire landene på topp står for en stor prosentandel av de 1800 arbeiderne, skriver Samnytt.

Det er vanskelig å tjene penger som batterifabrikk når man taper 31 millioner svenske kroner per batteri.

«Det grønne skiftet» som økonomisk synkehull: Northvolt taper 31 millioner – per batteri

Sjefene har selvsagt blitt styrtrike, på høye lønner og bonuser. Northvolt hadde samlet inn over 100 milliarder svenske kroner i slutten av 2023.

Slike sinnssyke prosjekter pleier å ha tre store løfter: De skal være klimavennlige (det skjer ikke), de skal bygge fantastiske batterier som hele verden ønsker seg (det skjer heller ikke), og så lover de å skape arbeidsplasser.

En litt enkel lokalpolitiker som lar seg blende av masse arbeidsplasser og økte skatteinntekter til kommunen er ikke vanskelig å be om billig tomt og sponset strøm.

Men var det ikke svenske arbeidsplasser som skulle oppstå? Har Northvolt solgt inn 1800 arbeidsplasser, hvor de aller fleste kommer fra India, Pakistan, Tyrkia og Nigeria?

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.