Det er store tall i saken om de to mennene som stilles for retten for å ha sendt falske SMS’er til 250.000 mennesker. Det er deres fremgangsmåte som er alarmerende.

Den hovedtiltalte i slutten av 20-årene klarte sende ut 300.000 SMS’er. Hvordan klarte han det?

Han fikk hjelp heter det. Det er oppsiktsvekkende at NTB anonymiserer den hovedtiltalte, men ikke hjelperen. Er det snakk om en utro tjener?

Hensikten var å få mottakerne til å trykke på falske lenker og gi fra seg sensitive personopplysninger som fødselsnummer, BankID og passord til nettbanken, ifølge tiltalen.

En mann i slutten av 20-årene er tiltalt for å ha sendt sms-ene der han utga seg for å være fra Vipps, EasyPark og andre parkeringstjenester. Ved flere anledninger i perioden 6. november til 9. januar sendte han ut over 300.000 meldinger til nesten 250.000 personer, ifølge tiltalen.

En mann i midten av 20-årene er tiltalt for å ha hjulpet ham.

De aller fleste mottakerne ga ikke fra seg noen sensitive opplysninger, men mennene klarte å svindle til seg minst 200.000 kroner i perioden. (NTB)

Beløpet er lite i forhold til antall mennesker og meldinger. Men det er systemsvikten som gjør saken interessant og den kan også være menneskelig. Saken begynner mandag i Oslo tingrett.

Mannen i slutten av 20-årene har erkjent å ha sendt sms-ene, opplyser hans forsvarer Espen Refstie til VG.

Men hjelperen erkjenner ikke straffskyld.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.