Sophus Lies auditorium ved Universitetet i Oslo (UiO) på Blindern. Foto: Google Maps.

Undervisningen til Examen philosophicum, en forberedende prøve ved universitetene, var i sin tid en slags garantist for at studentene ble eksponert for de intellektuelle standardene som tenkningens historie har utmeislet.

Med innførings­kursene i logikk, filosofi og andre emner skulle studentene lære å skille et godt resonnement fra et dårlig og rimelige påstander fra vrøvl. Legendarisk i så måte er f.eks. læreboken «Noen elementære logiske emner» av filosofen Arne Næss (1912–2009).

Men i dag ser også ex.phil. ut til å ha blitt dratt med inn i woke-malstrøm­men som gjør sjarlataner til stjerner og suger det sunne vettet ned i mørket.

Anne Kalvig gir fredag publikum en indikasjon på akkurat dét i en post på Facebook om en forelesning for ex.phil.-studenter i Oslo:

Pensum ved universitetet anno 2024 er med andre ord at virkelig­heten er en sosial konstruksjon.

Her er noe av forklaringen på hvorfor samfunnet godtar løgn som sannhet, fastslår Kalvig – religions­viteren, som gjorde en Jordan Peterson da hun i fjor sa opp sitt professorat ved Universitetet i Stavanger (UiS) etter 25 år ved institusjonen fordi hun ikke ville bruke kvinnelige pronomen på biologiske menn.

Anne Kalvig. Foto: Carina Johansen / NTB

Kalvig, som har skrevet boken Kjønnstru – Kampen om røynda, har vært medlem av Rødt, men føler seg kanskje ikke så hjemme lenger på en venstreside som er blitt til de grader woke at det er vanskelig å finnes noen slags felles grunn for diskusjon.

Universitetene er etterhvert blitt overtatt av mennesker som anser mesteparten av tenkningens historie for å være en styggedom som må fordømmes.

Det er derfor risikosport å studere der med sikte på å vokse som et reflekterende individ. Så om man ikke er på vakt, kan resultatet fort bli stikk motsatt – og en selv bli en pest og en plage for omgivelsene.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.