Israel opplyser at de har fått en ny pakke med militærhjelp fra USA, verdt 8,7 milliarder dollar, 92 milliarder kroner. Det er en ustrakt hånd i en presset tid for Israel, og den faller ikke i god jord hos mange av Kamala Harris’ støttespillere. Det er det oppsiktsvekkende, for dette kommer til å koste henne stemmer.

Kunngjøringen kom etter forhandlinger i Pentagon mellom Eyal Zamir, sjefen for den israelske våpenindustrien, og amerikanske tjenestemenn, blant dem viseforsvarsminister Amanda Dory, opplyses det fra israelsk side torsdag.

– Denne store investeringen vil i betydelig grad styrke viktige systemer som Iron Dome og David’s Sling, heter det. Dette er navnene på to av Israels rakettforsvarssystemer.

37 milliarder kroner kommer i form av våpen, ammunisjon og militært utstyr, og noe av dette er alt mottatt.

Drøyt 55 milliarder kroner er øremerket opprustning av luftvern og andre forsvarssystemer, ifølge det israelske forsvarsdepartementet.

Det israelske forsvarsdepartementet understreker «det sterke og vedvarende strategiske partnerskapet mellom Israel og USA», samt amerikanernes «urokkelige engasjement for Israels sikkerhet», ikke minst når det gjelder å møte trusselen fra Iran-støttede militsgrupper, heter det videre.

Dette er signaler som ikke faller i god jord hos store deler av Det demokratiske partiet. Der er sympatien med palestinerne og kampen for Palestina sterk. Selv innen Biden-administrasjonen har mange uttrykt misnøye med den pro-israelske linjen. At Pentagon fastholder militærhjelpen, kommer utvilsomt til å koste Kamala Harris stemmer.

Særlig tidspunktet vil bli lagt merke til. USA liker ikke krigen mot Hizbollah og frykter den kan eskalere.

USA har ikke kommentert opplysningene om den nye militærhjelpen, men USAs forsvarsminister Lloyd Austin advarte torsdag om at en fullskala krig vil bli ødeleggende for både Israel og Libanon.

Men Biden-regimets politikk har vært vinglete. Biden klarer ikke bestemme seg. Han og administrasjonen har sendt motstridende signaler. Netanyahus regjering stoler ikke på Biden, og mistilliten er gjensidig. Derfor sitter Biden tomhendt igjen. Netanyahu får tross alt våpnene som landet trenger.
Våpenpakken er samtidig et bevis på palestinernes svakhet.

Palestinas president Mahmoud Abbas ber omverdenen slutte å forsyne Israel med våpen og få en slutt på de israelske angrepene på Gaza-stripen og Vestbredden.

– Stans denne forbrytelsen. Stans dem nå. Få en slutt på drapene på barn og kvinner. Stans folkemordet. Slutt å sende våpen til Israel. Denne galskapen kan ikke fortsette, sa Abbas fra talerstolen i FNs hovedforsamling torsdag.

– Hele verden har et ansvar for det som skjer med vårt folk i Gaza og på Vestbredden, la han til.

Vestlige medier har hamret løs på Israel i snart ett år, med fokus på tapstall. Men nå virker det som om mediene har forstått at dét ikke hjelper. Israel har startet en offensiv på en ny front, og de kommer til å fullføre den på sine premisser, ikke Hamas’ eller Hizbollahs, og heller ikke NRKs.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.