Statsviter og tidligere mangfoldsrådgiver i IMDi Almir Martin setter fingeren på noe som politikere og media i Norge har lagt et lokk over.

– Rasisme innad i og mellom minoritetsgrupper er utbredt, men sjelden diskutert. Hvorfor tør vi ikke snakke om dette? spør Martin.

– Som tidligere mangfoldsrådgiver i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ser jeg et behov for å nyansere dette bildet og belyse aspekter som ofte overses i rasisme-debatten, skriver Martin i AbcNyheter.

Norge rangeres konsekvent som et av verdens minst rasistiske land, og Martin er opptatt av at den rasismen som finnes i Norge, er litt annerledes enn hva media og politikere fremstiller den som.

– En del av forklaringen ligger kanskje i vår tendens til å se rasisme som et ensidig fenomen – fra majoriteten mot minoriteter. Dette bildet er ikke bare unyansert, det er direkte feilaktig, skriver Martin.

Han påpeker at minoriteter diskriminerer hverandre, ofte basert på stamme- og klansystemer fra opprinnelseslandene, og ikke minst:

– Etnisk norske ungdommer i innvandrertette områder blir utsatt for trakassering fra innvandrergrupper. Disse aspektene blir imidlertid sjelden nevnt i offentlige debatter.

Illustrasjonsbilde. Foto: Pexels

Martin skriver så at det ironisk nok er innvandrere fra stamme- og klansamfunn, som i sine hjemland er underlagt klan og familie, som bestemmer deres rettigheter og muligheter, som raskest anklager det norske samfunnet for å være ekskluderende.

– Når vi snakker om rasisme, må vi ikke glemme at Norge, sammenlignet med mange andre deler av verden, har mindre strukturell rasisme, skriver Martin.

Så tar Martin fatt i det som media ikke våger å skrive sannheten om – antisemittismen blant muslimer.

– Det er dokumentert at de negative holdningene mot jøder ofte kommer fra grupper med muslimsk bakgrunn. Likevel er denne formen for rasisme nærmest fraværende i mediedekningen. Hvorfor snakker vi så lite om dette? spør Martin.

Media, politikere og politi får også passet sitt påskrevet av statsviteren når det gjelder åpenhet rundt alle problemene med innvandring.

– Å avfeie alle statistikker om innvandring og integrering som rasistiske er ikke bare intellektuelt uærlig, det hindrer oss i å håndtere virkelige utfordringer, skriver han.

NRK trekkes spesielt frem:

– NRKs sak gir inntrykk av at rasisme er et systemisk problem i Norge. Men er dette et balansert bilde? Hvor er historiene om rasisme mellom forskjellige innvandrergrupper? Hvorfor nevnes ikke kriminaliteten som rammer etniske nordmenn i innvandrertette områder?

Statsviteren avslutter med at ærlighet er en absolutt nødvendighet rundt de reelle utfordringene vi står overfor.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.