Politikerne i Oslo er enige om en ny milliardplan for å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud.

Det nye budsjettet er på 9,5 milliarder kroner, melder VG. Prosjektet beskrives som avgjørende for å nå Oslos klimamål om 95 prosent utslippskutt innen 2030.

Regningen skal fordeles slik: Oslo kommune står for 2,65 milliarder kroner gjennom et heleid selskap, staten bidrar med 2,7 milliarder, og Celsio, gjennom eieren Hafslund, står for 4,2 milliarder kroner.

– Vi ber ikke om nye penger, men mener prosjektet er klart nok til at vi går videre. Det må behandles av Stortinget før årsskiftet for å komme i mål, sier næringsbyråd Anita Leirvik North (H).

I fjor vår ble karbonfangstplanene utsatt fordi budsjettet lå an til å sprekke kraftig. Det opprinnelige budsjettet på 5,5 milliarder kroner hadde vokst til 10 milliarder.

Søppelforbrenningsanlegget på Klemetsrud står i dag for 17 prosent av Oslos klimagassutslipp. Planen er å bygge en CO2-terminal i Oslo havn der gassen lastes på skip. Skipene vil frakte CO2 til Øygarden på Vestlandet, der gassen skal pumpes ned i havbunnen i Nordsjøen for permanent lagring.

Om alt går etter planen, kan Oslo ha et CO₂-fangstanlegg klart i 2029 – tre år forsinket.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.