Israel antyder å sende bakkestyrker inn i Libanon etter Hizbollahs rakettangrep mot Mossad-hovedkvarteret rett nord for Tel Aviv. Frykten for regional storkrig øker.
Qader-raketter ble brukt i angrepene mot Israel. Disse rakettene er produsert i Iran, har en rekkevidde på opp mot 2000 kilometer og er utstyrt med sprengladninger på opptil 800 kilo.
Dette er første gang Hizbollah-angrep har nådd så langt sør i Israel. Men israelsk luftvern skal ha skutt ned missilet.
Sjefen for Israel Defense Forces, generalløytnant Herzi Halevi, ba sine tropper om å forberede seg på å angripe fienden Hizbollah på hjemmebane, melder en rekke medier, blant annet The Telegraph og Times of Israel.
Under et besøk ved grensen sa Halevi til sine tropper:
– Dere hører jetflyene over dere. Vi har angrepet i hele dag. Dette er både for å forberede dere på en eventuell innmarsj og for å fortsette å nedkjempe Hizbollah.
– Deres militærstøvler (…) skal inn på fiendtlig territorium, gå inn i landsbyer som Hizbollah har forberedt som store militære utposter, med underjordisk infrastruktur, oppstillingsplasser og utskytningsramper på vårt territorium [hvorfra Hizbollah har til hensikt] å utføre angrep på israelske sivile.
– Deres inntog der, med styrke … vil vise (Hizbollah) hvordan det er å møte en profesjonell kampstyrke.
Halevi sier at bakkekrig er under forberedelse, og at to brigader, bestående av rundt 4000 reservister, er kalt inn.
Men flere eksperter tror at en bakkekrig mot Hizbollah, som også vil bli vanskeligere fordi også Libanons regjeringshær må mobilisere, kan bli svært krevende for IDF. En invasjon av Libanon i 2006 endte dårlig for de israelske invasjonsstyrkene og førte til en politisk krise i Israel.
Trolig er motivasjonen og kampviljen større nå, og Israels regjering later til å ha bestemt seg.
Irans utenriksminister Abbas Araghchi sier at Iran vil støtte Libanon (underforstått: Hizbollah). Irans proxy-krigere har gjennomført flere rakettangrep mot Nord-Israel også i dag, mot både militære og sivile mål.
USA foreslår nok en gang en våpenhvile. Det samme gjør Frankrike. Flere land vil følge opp, trolig Norge, Storbritannia og selvsagt EU.
Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har minst 90.000 libanesere flyktet fra Sør-Libanon som følge av de israelske angrepene, skriver NTB-Reuters-AFP.
Men NTB nevner ikke at titusenvis av israelere har måtte flykte fra sine hjem.
Onsdagens rakettangrep var det siste i rekken av flere dagers kraftig opptrapping av volden langs grensen i nord, etter 11 måneder med mer begrensede kamper på tvers av grensen.
Hizbollah startet sine rakettangrep mot Israel dagen etter terrorangrepet 7. oktober i fjor.