Et russisk interkontinentalt ballistisk missil av typen RS-28 Sarmat mislyktes sannsynligvis under en test tidligere denne måneden, ifølge våpeneksperter og satellittbilder fra oppskytingsstedet.

Maxar-satellittbilder fra 21. september viser et ca. 60 meter bredt krater ved oppskytingssiloen på Plesetsk-kosmodromen i Nord-Russland, og skader rundt området som ikke var synlige på bilder fra tidligere i måneden, ifølge Reuters.

Det er ukjent om Sarmat-raketten sviktet under oppskytingen, eller om det skjedde en ulykke under tømmingen av drivstoffet.

– Alt tyder på at det var en mislykket test. Det er et stort hull i bakken, sier Pavel Podvig, en analytiker basert i Genève som leder prosjektet Russian Nuclear Forces.

– Det var en alvorlig hendelse med missilet og siloen.

Maxar samlet i går (21. september) inn nye høyoppløselige satellittbilder som viser ettervirkningene av en dramatisk mislykket oppskyting av en russisk RS-28 ICBM ved oppskytingsbasen i Plesetsk-kosmodromen, skriver George Barros,  på sin X.
Han er leder for Russland-teamet og GEOINT-teamet.

Russlands forsvarsdepartement hadde ikke kommentert hendelsen, og de planlagte Sarmat-tester de siste dagene var heller ikke offentlig kjent..

Det 35 meter lange RS-28 Sarmat-missilet, kjent som Satan II, har en rekkevidde på 18.000 km og en utskytningsvekt på over 208 tonn, og kan ifølge russiske medier bære opptil 16 atomstridshoder som kan rettes mot flere uavhengige mål, samt noen Avangard-hypersoniske glidefartøyer.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.