Hvordan ville det virke inn på ukrainske soldaters kampmoral om de visste at kona eller søsteren prostituerer seg utenlands? En av to prostituerte på tyske bordeller er ukrainsk, skriver avisen Welt og siterer sosialarbeideren Mia: 

50 prosent av fagfolkene

– Tidligere var ukrainske kvinner lite representert i dette miljøet. De fleste kvinnene vi tar hånd om i Berlin, kommer fra Øst-Europa: Bulgaria, Romania og Ungarn, men nu også fra Ukraina. Veldig mange unge ukrainske kvinner er kommet hit på grunn av krigen og på bordellene utgjør de nu halvparten av fagarbeiderne, vil jeg si.

Ifølge Mia kommer ukrainske kvinner inn på bordeller på ulike måter. Om de for eksempel er hjemløse går de til et bordell og er garantert en seng og overnatting. Det hender også at kvinner blir tvunget til å ha sex av menn som har lovet dem gratis bolig.

Kriminelle profitterer på nød

Gerhard Schönborn fra organisasjonen Neustart – Ny start – sier at det alltid har vært ukrainske kvinner på Berlins bordeller, men under krig er det alltid slik at kriminelle ser muligheter til å profittere på nøden som oppstår. Det har medført en situasjon der ukrainske kvinner i stor grad har fortrengt andre nasjonaliteter:

– Dette er kvinner som har flyktet efter februar 2022 og som tidligere ikke har vært i bransjen. Noen av dem er gift, ektemannen er i krigen og vet ikke at kona prostituerer seg for å overleve. Det gjør heller ingen av de øvrige familiemedlemmene. De forteller at de jobber i servicesektoren eller catering. 

Forventer ikke sosiale ydelser

– De blir rekruttert gjennom nettannonser på sitt eget sprog og vet som regel ikke hva de begir seg ut på. Det handler om «servicesektoren», noen ganger også om «massasje». De har meget sterk vilje til å jobbe, de søker seg jobb og fanges i en ond sirkel. 

I 2009 deltok mer enn hundre aktivister fra Femen i demonstrasjonen «Ukraina er ingen bordell!» mot sexturisme og prostitusjon i Kiev. Foto: FEMEN Women’s Movement CC BY-SA 2.0

Det finnes mange studier av prostitusjon blant ukrainske kvinner, en av dem finner du her og en annen her. I dem kan du blant annet lese at Ukraina er blitt en av de viktigste leverandører av kvinner og mindreårige til tvangsmessig seksuell utnyttelse: 

God butikk

– De blir solgt til Balkan, Sentral-Europa og Midtøsten. Prisen på en ukrainsk jente ligger mellom 2000 og 10.000 dollar, avhengig av destinasjon. I Israel kan for eksempel halliken til en ung ukrainsk kvinne tjene mellom 50.000 og 100.000 dollar årlig – uten at hun har noe igjen selv.

Noen av dem er ekstremt unge:

– Et estimat av det totale antall kvinnelige sexarbeidere i Ukraina er rundt 70.000, 15.000 av dem er i alderen 14–19 år. En studie fant at 11 prosent av ukrainske kvinner som tilbyr seksuelle tjenester, er mellom 12 og 15 år gamle. I noen registrerte tilfeller var alderen så lav som ti år.

I Tyskland er prostitusjon offisielt tillatt og skattepliktig inntekt. Årlig omsetning i bransjen er rundt seks milliarder euro.

 

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag!  Kjøp eboken her.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen!
Kjøp eboken her.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.