Mohamed Al Fayed, mangeårig Harrods-eier og forretningsmann, er etter sin død endelig avslørt som en korrupt, kriminell serieovergriper, selv om BBC og andre medier har kjent til sannheten i årtier. Hvorfor lot det britiske etablissementet egypteren slipper unna?
Mohamed Al Fayed, som ble født i Alexandria i Egypt i 1929 og døde i fjor, nittifire år gammel, er kanskje mest kjent i Norge som faren til Dodi Al Fayed, kjæresten til prinsesse Diana som døde sammen med henne i en bilulykke i Paris i 1994. Han eide også fotballklubben Fulham FC fra 1997 til 2013, og Harrods, varemagasinet i London, fra 1985 til 2010.
I årevis gikk det rykter om Al Fayed. Han hadde et frynsete renommé allerede etter «cash for questions»-skandalen i 1994, der han ble beskyldt for å ha bestukket parlamentsmedlemmer for at de skulle stille spørsmål i parlamentet. I 1995 publiserte Vanity Fair en artikkel om Al Fayed som beskrev en mann som var rasist, overvåket sine ansatte og misbrukte dem seksuelt. Resultatet var at Henry Porter, redaktøren i Vanity Fair, ble saksøkt.
BBC uinteressert
I 1998 skrev Tom Bower, forfatter og tidligere BBC-journalist, en uautorisert biografi om Al Fayed. I den beskrev han hvordan Al Fayed hadde bestukket, løyet, voldtatt og truet gjennom hele sin karriere, som startet med at han kjøpte Ritz-hotellet i Paris i 1970. Bower tok kontakt med BBC, men de var ikke interesserte i materialet hans.
I 2017 lagde den lille tv-kanalen Channel 4 en kritisk dokumentar, men fortsatt ble det ingen stor, offentlig skandale. BBC fastholdt at Al Fayed var en eksentrisk, fargerik figur.
Men så, et knapt år etter hans død, fattet BBC interesse, og laget en dyptpløyende dokumentar. Al Fayed ble nå portrettert som et monster. Så mange som 37 kvinner har kontaktet et advokatfirma som representerer dem. Fem av dem hevder de ble voldtatt flere ganger, og truet til taushet i etterkant. Flere kan dukke opp.
Hvorfor tok det så lang tid? Saken minner om Jimmy Saville, tv-personligheten som døde i 2011, og som i 2012 endelig ble avslørt som en som hadde misbrukt kvinner, barn og tilmed eldre mennesker, gjennom hele sin karriere. Mange hadde visst, men ingen hadde sagt noe – bortsett fra John Lydon, frontmannen i Sex Pistols, som deretter ble kansellert av BBC.
Bestikkelser og trusler
Crown Prosecution Service, påtalemyndighetene i Storbritannia, hadde blitt kontaktet om Al Fayed mens han fortsatt levde, men mente de ikke hadde nok bevis. Dengang var CPS ledet av nåværende statstminister Keir Starmer.
Bower hevder i sin bok at grunnen til at Al Fayed fikk holde på gjennom årtier skyldtes at han hadde lykkes å få deler av London-politiet på sin side, gjennom bestikkelser og trusler. Det er selvsagt alvorlige beskyldninger, og hvis de stemmer, relegerer de Storbritannia til en bananrepublikk. Injurie-lovgivningen var en annen årsak. Journalister som forsøkte å avdekke sannheten, ble saksøkt gang på gang. Bowers ble sågar forsøkt satt ut av spill av John Mcnamara, Al Fayeds sikkerhetsvakt og tidligere Scotland Yard-detektiv, som forsøkte å lure ham til å kjøpe Al Fayeds private fotoalbum. Mcnamara pleide å kvitte seg med brysomme ansatte som visste for mye ved å anklage dem for å ha stjålet fra Harrods.
Al Fayed var bare interessert i å voldta hvite kvinner, skriver Bowers. Han hatet svarte kvinner og nektet å ansette dem, og ville helst ikke ha dem som kunder i Harrods. Al Fayed likte spesielt kvinner fra Nord-England, og fikk dem sendt ned til leiligheten sin i Park Lane i London.
Falsk farao
Fayed finansierte, og påsto selv han hadde produsert, den Oscar-belønte filmen Chariots of Fire, om de olympiske lekene i 1924. Hele hans karriere var bygd på løgner, og han hadde ikke fått lov til å kjøpe Harrods om han ikke hadde klart å lure de britiske myndighetene til å tro at han var en pasha med stor familierikdom. Isteden var han en tidligere gateselger som hadde solgt Coca-Cola i Egypt, og kommet seg opp og frem ved å lære av sin kommende svigerfar, milliardæren og våpenselgeren Adnan Khashoggi. Al Fayed fikk økenavnet «The Fake Pharaoh.»
Nå fremstiller BBC seg som sannhetens øyenvitne. Dokumentaren de har laget skal de ha kudos for, men hvor var BBC da Al Fayed var en trussel for kvinner? Plutselig er Al Fayed på alles lepper. Hadde han fortsatt levd, ville han havnet bak lås og slå for resten av livet. Men som med Saville, fikk han holde på i fred. Det sitter mange i BBC som visste utmerket godt hva som foregikk, men Bowers mener det var delvis redsel for å bli beskyldt for rasisme som holdt dem tilbake. Han var araber, og skulle derfor ikke gåes etter i sømmene. Vi aner et ekko til Rotherham-skandalen, der mediene trådte svært varsomt for å unngå å bli beskyldt for rasisme.
I USA er det Sean «Diddy» Combs-skandalen som ryster, og som får folk til å spørre: hvem visste, og hvilke andre Hollywood-profiler er implisert? Ryktene går i Storbritannia også, men uten mer håndfaste opplysninger må man vente før man nevner dem.
BBC Two – Al Fayed: Predator at Harrods
Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.