Sykehuset Østfold merker at beslag av våpen og illegale stoffer øker. Det samme gjør voldstrusler mot de ansatte. Dette skriver tidsskriftet Sykepleien.
Sykehuset Østfold Kalnes ligger like utenfor Sarpsborg, rett ved E6, og har et av Norges største akuttmottak. «Samfunnsutviklingen merkes også på sykehuset», sier HMS-sjef Terje Engvik på Kalnes. Han tilbyr alle sykepleiere i somatikken kurs i å forutse farlige situasjoner og gi dem fysisk trening.
«Når volden i samfunnet øker, øker beslagene av våpen og illegale stoffer fra pasienter», istemmer Tore Bjørnstad, som er fagansvarlig vakt og sikring ved sykehuset.
Terje Engvik har ansvaret for helse-, miljø- og sikkerhet (HMS) på sykehuset og har jobbet med dette siden 2015: «Det er dessverre en økning i antall hendelser og alvorlighetsgraden øker». Seksuell trakassering av de ansatte øker også.
Årsrapporten til sykehuset gir støtte til HMS-sjefens synspunkter. Avviksmeldingene bekrefter også dette.
Politiet bekymret: Vold utført av barn øker sterkt over hele Norge
Det er Bjørnstad som samarbeider med politiet og fengselsvesenet. Han planlegger mottak av spesielt vanskelige pasienter.
«Vi har et økende antall voldssituasjoner nå siste årene. Politiet kalles inn i gjennomsnitt tre ganger i uken», forteller Tore Bjørnstad til Sykepleien.no.
Han forteller at han har åtte tidligere politifolk som jobber som vektere på sykehuset i dag, i tillegg til de andre vekterne.
«Vi tenker sånn her: når kommer neste hendelse? Så håper vi det ikke rammer ansatte», sier Engvik.
Han understreker at de jobber med alle ansatte, ikke bare medisinsk personell.
Når det kommer til våpen på sykehuset har de blant annet brukt drapet ved Nav Årstad i Bergen i 2021 som referanse knyttet til risiko i arbeidslokaler. To behandlere var til stede på et samtalerom. Den ene ble drept med mange knivstikk. Den andre ble alvorlig skadet. «Derfor tar vi våpenbeslag veldig alvorlig», påpeker Engvik.
Nav-drapsmannen er utilregnelig og kan ikke straffes, ifølge påtalemyndigheten
Nå trener de opp sykepleiere på akutten og intensiven for å møte den økende volden.
«Vi skolerer helsepersonell i både somatikken og psykisk helsevern, og har gjennomført opplæring av sykepleiere som ressurspersoner i somatisk akuttmottak og intensivavdelingen. Det handler om å oppdage og følge pasienter som anses som farlige. Ressurspersonene er våre superbrukere som lærer tidlig opp nyansatte og vikarer», sier Terje Engvik.
Fagansvarlig for vakt og sikring, Tore Bjørnstad, som har jobbet her siden 1996, sier de har inntrykk av at voldsøkningen skjer i store deler av Norge. Han har god kontakt med sikkerhetsfolk ved flere av landets sykehus.
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.