Fra min hule nær sentrum av Oslo har jeg god utsikt mot strømmen av mennesker som kommer og går, især til og fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet i Akersgata 64, vis-à-vis gamle Deichmanske bibliotek. Allerede fra onsdag ettermiddag stilner det av her, og fra torsdag ettermiddag er det helg for de aller fleste.
For mange er firedagers-uka, og ikke sjelden tredagers-uka, for lengst innført for alle praktiske formål. Her må en selvsagt ta høyde for at det blant stats- og kommuneansatte finnes høyst ulike arbeidskår, og ikke minst vilkår, men min påstand er like fullt glassklar for alle som vil se.
Tre sjapper konk per uke
Bare spør kjøpmenn, kleshandlere og puber rundt om i sentrumsnære strøk, og du får høre: Omsetningen går tregt. Lille-lørdag (onsdag) er helt forsvunnet, og torsdag ettermiddag «tømmes» byen.
Fredag, som mange forretninger, kolonialer og fremfor alt sjapper av ymse slag hadde som sin beste ettermiddag rent omsetningsmessig, er et ukentlig mareritt for driverne. Dagen der omsetningen skulle berges for uken, ligner nå mest på en grå tirsdag. Folket uteblir, kort og godt.
Det jeg her beskriver, kan alle som ferdes i tette bystrøk, og ikke bare i Oslo, se med egne øyne. Men det står faktisk skrevet om utviklingen også, blant annet i Avisa Oslo. I denne nettavisen med Oslo by som dekningsområde står det ukentlig om diverse konkurser og nedleggelser i detaljvarehandelen og i restaurant- og barbransjen.
For øyeblikket, i skrivende stund, legges det ned tre-fem barer, spisesteder og restauranter per uke, og nesten like mange i detaljhandelen. Det har jeg selv talt meg fram til ved nøye lesning av relevante lokale oppslag i lokalpressen, nettopp med tanke på å skrive en sak som denne.
Noen utfyllende statistikk finnes ikke før året vel er omme, vet vi. Noen få kommer også til og overtar etter dem som som har måttet legge ned, det må i sannhet tas med – så får vi se hvor lenge de kan holde det gående.
Bygdøy allé står tom
I renommerte gater som Bygdøy allé, Akersgata og store deler av Bogstadveien står forretningslokalene tomme. Gårdeierne lar de heller stå uten drift enn å sette ned husleien. De er redd for at å sette ned leien vil spenne beina under deres slagplan for å holde de lokale forretningsimperier ved like – å holde eiendomsprisen høyest mulig.
Så de som driver i bunn av næringskjeden, sjappene, butikkene og detaljhandlerne, får ingen nedsatt leie, til tross for at inntektene jevnt over er halvert sammenlignet med nivået forut for pandemien.
Covidregimet – et overgrep
Det meste av denne nattsvarte utviklingen for det utadvendte, merkantile næringslivet som utgjør byens puls, har feid inn som selveste Åsgårdsreien under og etter covidpandemien.
Mange – og med god grunn – mener i dag at de store nedstengningene av samfunnet, ja hele covidregimet, var et eneste stort samfunnseksperiment – et vanvittig overgrep mot allmuen og selve samfunnskontrakten mellom myndighetene og folket.
Makthaverne derimot, toer sine hender og gir seg selv toppkarakter når det tvers igjennom totalitære covidregimet skal bedømmes. Kort sagt; til å gråte av. Men de eneste som skoggerler, er Big Pharma og alle deres klokkere rundt om, blant dem globalistisk inspirerte og godt smurte FN-, WEF- og WHO-politikere og grå eminenser av forskjellige slag.
Det levende næringslivet som holder byens puls gående, sliter tungt og nærmer seg selve krakket. Og det uten at lavere skatter, arbeidsgiveravgift – for ikke å snakke om radikale momskutt, har vært på tale fra styresmaktene så langt. Formuesskatten derimot, bibeholdes, slik at de med virkelig mye penger for lengst har stukket fra landet. De små som er igjen, må betale formuesskatt for penger som i realiteten er ment til å holde hjulene i gang.
Ja, det er mye galt med den sittende regjering og makthavere for tiden, som vel å merke ikke lenger er valgt av folket. De er i realiteten valgt av seg selv og sine partistyrer, da den siste lille flik av folkelig medbestemmelsesrett forsvant da det ble ulovlig å stryke og ikke minst plusse/kumulere kandidater.
Blåmandag venter
Jeg så for noen dager siden at flere større bedrifter (private) den siste tiden har avskaffet hjemmekontor som egnet arbeidssted. Flere vil komme etter. Når bedriftene ser at landet går konk (alle foruten staten), vil man måtte slå ned på tre- og firedagers-uka, som nå synes innført i skyggen av pandemien, fremfor alt i offentlig sektor.
I realiteten plugger halve det offentlige ut torsdag i tre-tiden og drar på hytta. Jeg ser dem hver uke når de drar, og byen tømmes for folk frem til mandag. Og mandag har da aldri vært en jubeldag for de som skal leve av byens puls? Og nå venter selveste blåmandagen like om hjørnet.
Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!