Regjeringen til Olaf Scholz har i all stillhet stanset våpeneksporten til Israel. Det er ikke truffet et formelt vedtak, men realiteten er at eksporten har sunket til nesten null. Tyskland venter på avgjørelser i FN-domstolene.

I fjor godkjente Tyskland våpeneksport til Israel til en verdi av 326,5 millioner euro (363,5 millioner dollar), inkludert militært utstyr og krigsvåpen, en tidobling fra 2022, ifølge data fra økonomidepartementet, som godkjenner eksportlisenser.

Antallet godkjenninger har imidlertid sunket i år, med kun 14,5 millioner euro innvilget fra januar til 21. august, ifølge data fra økonomidepartementet som svar på et parlamentarisk spørsmål.

Av dette utgjorde kategorien «krigsvåpen» bare 32.449 euro.

En kilde nær departementet siterer en høytstående embetsmann som sier at departementet har stanset arbeidet med å godkjenne eksportlisenser for våpen til Israel, i påvente av en løsning på rettssaker der det hevdes at slik eksport fra Tyskland bryter med humanitær lov.
Departementet har ikke besvart henvendelser om en kommentar.

Hvis EU-land stanser eksporten i påvente av avklaringer ved Den internasjonale straffedomstolen og FN-domstolen, kan det påføre Israel stor skade. Det verserer også en sak for European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) i Berlin.

Lawfare er den nye krigsformen mot Israel. Det flyter ikke noe blod, men resultatene viser seg på bakken når soldatene går tomme for våpen, reservedeler og ammunisjon.

https://www.timesofisrael.com/liveblog-september-18-2024/?

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.