Sentralbanksjef Ida Wolden Bache ville ikke gjøre som naboland og sette renten ned. Styringsrenten blir liggende på 4,5 prosent året ut. Norges Bank har gått over til å drive oppdragelse av forbrukerne. -Hvorfor kan ikke Norges Bank gjøre som alle andre, ble Wolden Bache spurt. Hun vred seg unna spørsmålet.

Wolden Bache har ført en ytterst passiv rentepolitikk. Hun har i realiteten diltet i hælene på Federal Reserve som har trykket penger i vilden sky. I det nye budsjettforslaget i Kongressen ligger det inne et overforbruk på 1.000 milliarder dollar. Intet land kan leve med en slik pengebruk. Den har utløst inflasjon og Norge har importert inflasjon.

Myndighetene har kommet seg unna ved å la krona synke og eksportindustrien gå godt, mens vanlige nordmenn må blø i form av høyere priser og en søppelvaluta som fratar nordmenn muligheten for å reise til utlandet.

At denne devaluering av krona er selvvalgt er ikke tema blant journalistene.

Nå er krona blitt så svak at man ikke tør sette ned renta. Det er ynkelig. Wolden Bache lider av flink-pike-syndromet. Holder seg til et fast skjema og beveger seg ikke utenfor. Tar ingen sjanser.

Selvfølgelig kunne Norges Bank satt renta ned en kvarting. Det hadde demonstrert at vi har handlingsrom. Nå er vi om the receiving end, vi er den som tar imot, er prisgitt. Det er norske lånetakere som betaler prisen og de tynger ikke Ida Wolden Bache. Hun har avfeid deres bekymringer med talemåter helt siden hun tiltrådte. De betyr ingenting.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.