Moti Maman (73) ble angivelig smuglet inn i Iran to ganger for å møte etterretningstjenestemenn som forsøkte å gi ham i oppdrag å utføre attentater og andre oppdrag.

Planen var at han skulle gjennomføre attentater mot statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant og sjefen for Shin Bet.

Shin Bet og det israelske politiet sier i en felles uttalelse at den mistenkte ble smuglet inn i Iran to ganger og mottok betaling for å utføre oppdrag på vegne av Teheran, skriver Times of Israel.

Kunngjøringen kom mens Israel var på randen av full krig med Irans stedfortreder i Libanon, Hizbollah, etter at mange elektroniske enheter som ble holdt av medlemmer av terrorgruppen, eksploderte og drepte mange og såret tusenvis.

Tidligere denne uken kunngjorde Israel at Hizbollah hadde planlagt å myrde tidligere høytstående forsvarsledere, deriblant Moshe Ya’alon, den tidligere stabssjefen i det israelske forsvaret.

Maman skal være en forretningsmann som bodde i Tyrkia i lengre perioder, hvor han hadde tyrkiske og iranske forbindelser, både økonomisk og sosialt.

Mens han oppholdt seg i Tyrkia, møtte han en rik iraner som lokket ham inn i oppdraget. Senere ble han smuglet inn i Iran for mer detaljert planlegging.

Maman aksepterte oppdragene, men krevde 1 million dollar i forskudd. Han fikk 5000 euro for sin deltagelse i møtet. I august ble han arrestert i Israel.

Mamans advokat sier at hans klient gjorde «en feilvurdering» og nå samarbeider fullt ut med myndighetene i etterforskningen.

Det er en nokså alvorlig «feilvurdering» å diskutere med sitt hjemlands verste fiende om å drepe lederen for dette landet, forsvaret og sikkerhetstjenesten.

En høytstående Shin Bet-tjenestemann beskrev saken som en «svært alvorlig sak, som er et eksempel på den iranske etterretningstjenestens store innsats for å rekruttere israelske borgere til å fremme terrorvirksomhet i Israel».

Tjenestemannen sa at Shin Bet har vurdert det slik at Iran vil fortsette sine anstrengelser for å rekruttere sivile israelere til spionasjeoppdrag og terrorangrep, særlig ved å kontakte israelere med kriminell bakgrunn.

«I en tid da staten Israel er i krig på flere fronter, reiser en israelsk statsborger til et fiendeland ved to forskjellige anledninger, møter iranske etterretningsagenter og uttrykker vilje til å utføre alvorlige terrorhandlinger på israelsk jord. Hans handlinger hjalp Iran og deres etterretningsagenter i deres kampanje mot Israel,» sier tjenestemannen.

Shin Bet har de siste månedene avslørt en rekke påståtte iranske komplotter, der Iran har forsøkt å lure israelere på nettet til å utføre oppdrag for Teheran, og i januar ble israelere angivelig rekruttert til å samle inn etterretning om høyt profilerte personer.

Israel og Iran har lenge bedrevet store etterretningsoperasjoner mot hverandre. I juli ble Hamas’ politiske leder Ismail Haniyeh likvidert i Irans hovedstad Teheran, skriver NTB.

Man føler at den store krigen kryper stadig nærmere.

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.