Det kjente nettrollet Fredrik Græsvik (57) viste sin uenighet med den kvinnelige forfatteren av et Facebook-innlegg ved å sende en privat melding. «Hore», var det konsise budskapet.

TV 2-profilen var slett ikke fornøyd med kritikken han fikk av pensjonisten Solveig Holm på Facebook onsdag kveld.

Utgangspunktet var et kort innlegg den tidligere USA-korrespondenten, krigsreporteren og Trump-hateren delte til sine over 16.000 følgere.

– Hva vil Israel egentlig med sitt spektakulære angrep? Jeg tror Netanyahu vil ha storkrig med Iran, skrev medieprofilen og refererte til personsøker-eksplosjonene som dagen før rammet tusenvis av Hizbollah-medlemmer i Libanon.

Dette karakteriserte deretter Solveig Holm (73) som «Græsviks blodanklager mot Israel».

– Hans hatiske (sic) holdning til Israel er like irasjonel (sic) og vridd som NRK sin dekning av Midtøsten! Jeg tipper han har mange terrorsympatisører «Det Muslimske Broderskapet» Som venner! sto det videre i Holms motinnlegg.

«Uredigert» melding

Græsvik sluttet som TV 2-ansatt i 2023, og har nå en podcast som heter «Uredigert». Det kan trygt hevdes at han leverer på den programerklæringen også privat.

Da han leste Holms innlegg, gikk han fra konseptene og sendte den kvinnefiendtlige beskjeden til henne på Messenger. Deretter blokkerte han henne.

Græsviks selvbiografi, som kom ut nå i sommer, heter for øvrig «Skadeskutt», uten at vi skal spekulere over tittelen uten å ha lest boken.

I et promointervju for boken i VG nylig, sto han frem og fortalte at han hadde «tatt grep i livet». Han fortalte også at han savnet en kjæreste.

Med det kvinnesynet som kommer til uttrykk i meldingen til Solveig Holm, er det ikke usannsynlig at han vil måtte kjenne på savnet en god stund til.

Ville true finansmann til taushet

Det er ikke første gang Græsvik mister besinnelsen og sender upassende meldinger på sosiale medier, som han senere beklager.

I juni 2022 fikk han kritikk av Redaktørforeningen og Norsk Presseforbund etter å ha sendt meldinger til finansmannen Eirik Furuseth ved hjelp av den samme tjenesten han nå brukte til å trakassere Solveig Holm.

Furuseth fortalte den gangen at han opplevde meldingene som truende og som et forsøk på å få ham til å tie. I meldingene ga Græsvik inntrykk av at TV 2 planla en sak om det han fremstilte som Furuseths diskriminerende holdninger overfor homofile og muslimer.

Godhetsapostelen tok også kontakt med Furuseths arbeidsgiver, og prøvde å kontakte idrettslaget hvor finansmannens 10-årige sønn spilte håndball, med sin far som trener.

Saken reiste en ny problemstilling for Pressens faglige utvalg (PFU): Kunne TV 2 felles for noe en av deres ansatte hadde gjort på eget initiativ, uten redaktørens velsignelse, men i tv-kanalens navn?

Svaret ble ja.

TV 2 ble felt på tre punkter i PFU. Administrerende direktør, som hadde forholdt seg taus da saken ble offentlig kjent, og Græsvik selv, la seg flate.

Græsvik stengte ned Twitter-profilen sin og lovte å holde seg borte, men som mangeårig nettroll tok det ikke lang tid før abstinensene tok over og han var aktivt tilbake.

Etter at Græsvik offisielt sluttet i TV 2, har han stundom hatt strøjobber som kommentator i kanalen.

Document tok kontakt med Fredrik Græsvik for å få kommentarer.

Vi spurte ham blant annet om han i ettertid har kommet på noen bedre motargumenter mot Holms kritikk, som Document eventuelt kan videreformidle.

Oppdatering 19.9 kl. 10:30:

Græsvik har ringt redaksjonen og gitt uttrykk for at vi er idioter som ikke kan sove godt om natten, på grunn av at vi jobber for Document. Han krever saken avpublisert, og klagde på at han ikke er blitt kontaktet for samtidig imøtegåelse. Men som det står i teksten han dermed ikke kan ha lest, har vi tatt kontakt, uten å få svar.

Artikkelen er en kommentarartikkel, og Græsvik har derfor ingen automatisk rett til samtidig imøtegåelse etter pressens etiske regler, men vi ba ham likevel om en kommentar på utspillet hans.

Oppdatering 19.9 kl. 11:15

Græsvik har på nytt stengt kontoen sin på X. 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.