Dag-Inge Ulstein har ombestemt seg. Nå sier han at han vil bli partileder i KrF allikevel. Det vil trolig bli en utfordrende oppgave fram mot valget neste høst.

Han får støtte av KrFs andre nestleder Ida Lindtveit Røse, som er sykemeldt etter skandalen som har rammet hennes familie etter at hennes ektemann John Anders Røse ble avslørt som en kikker i Arendal.

Avgangen til tidligere KrF-leder Olaug Bollestad har rystet partiet. Det snakkes om et krevende samarbeidsklima i partiledelsen og om en partiledelse som knapt snakker seg imellom – med unntak av når de svarer på påstander mot hverandre i pressen, skriver VG.

Men Ulstein føler seg ikke som hverken en kuppmaker eller en redningsmann, og avviser påstandene til Bollestad.

– «Maktkamp» og «kupp» er veldig langt fra mine opplevelser. Det er ganske absurd å tenke seg at dette har vært en plan fra min side, sier Ulstein til VG.

– Jeg føler meg ikke som noen av delene. Der partiet er nå er vi avhengig av at vi raskest mulig kommer videre til å snakke om politikk.

Uansett vil en ny KrF-leder bli partiets tredje lederbytte på kun få år.

Ulstein vil dog ikke stille til gvenvalg på Stortinget.

Det kan skape problemer og bråk å ha en partileder uten plass på Stortinget, siden man da blir en partileder som ikke er såkalt parlamentarisk. Da er man ikke egentlig leder for partiets stortingsrepresentanter.

– Jeg har sagt nei til renominasjon. Og det står fortsatt fast til tross for at mange ikke anbefaler meg den løsningen, men det er en sånn løsning jeg kan stå inne for.

VG spør om ingen har forsøkt å snakke Ulstein til fornuft i den saken. Men Ulstein svarer klart og tydelig nei.

– Jeg kan ikke la andre påvirke meg i dette. Det handler om motivasjon, det som vil kreves av meg som partileder for å lykkes med å få oss over sperregrensa – og samtidig ha noen timer med familien hver dag. Det viktigere enn hva folk måtte mene, sier han.

KrF sliter i motbakke, langt under sperregrensen på ferske meningsmålinger. De risikerer dermed å miste de fleste stortingsrepresentantene sine etter valget neste høst.

En kommende KrF-leder har en svært utfordrende jobb foran seg.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.