For første gang siden 2020 kutter den amerikanske sentralbanken renta og det med 0,5 prosentpoeng, slik at styringsrenta havner på 4,75 – 5,0 prosent. Biden-regimet har trykket penger som gale og det utløste den høyeste inflasjon på 23 år. Nå er det valg og det gjelder å å renta ned.

– Oioi! De klinker til med dobbeltkutt. Selv om markedet har trodd på dette, føles det nesten uvirkelig etter fire og et halvt års venting på rentekutt, Du kan begynne å lure på om de allerede har hastverk for å få ned renten, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen Sparebank 1 SR-Bank.

Samtidig spår den amerikanske sentralbanken nok et rentekutt før utgangen av året, samt ytterligere fire kutt i 2025 og to i 2026. Dagens rentekutt ble vedtatt med elleve mot én stemme blant sentralbankens styre.

– Nå ser vi at rentene raser rundt oss – dagen før eget rentemøte i Norges Bank. Det gjør det lettere for sentralbanken å gjøre det samme. Jeg tror sentralbanksjefen i Norge i morgen vil åpne for rentekutt i desember, men fastholde at det mest sannsynlig skjer etter jul, forteller Knudsen.

Norges Bank har diltet etter USA og ikke villet sette navn på problemet: At USA eksporterte inflasjonen til andre land. Det rammet bl.a. den norske krona. Nå tør ikke Sentralbanken sette renta ned før krona bedrer seg, ellers er det på’n igjen.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.