Terroristen som knivdrepte tre personer i Solingen i Tyskland den 23. august, eskorteres fra et helikopter i Karlsruhe den 25. august. Foto: Uli Deck / DPA via AP / NTB.

Den islamske staten (IS) rekrutterer stadig nye terrorister med propaganda på nettet, og Tyskland er i jihadistenes søkelys. Tyske sikkerhets­myndig­het­er er ute av stand til å håndtere problemet, fastslås det i sikkerhets­kretser.

Det går frem av en rapport fra Soufan Center og uttalelser fra Counter Extremism Project, to amerikanske amerikansk tenketanker med fokus på global sikkerhet og ekstremisme, som er omtalt i Die Welt.

Bakteppet en rekke islamistiske angrep mot Tyskland den senere siden.

På byfesten i Solingen knivstakk en 26 år gammel syrer tre mennesker til døde og skadet åtte andre, noen av dem alvorlig. En annen syrer i Hof i Oberfranken Hof hadde lignende morderiske hensikter og ville drepe så mange soldater fra den lokale militærforlegningen som mulig med en machete, men ble arrestert i tide. Angriperen skal ha hatt islamistiske motiver – akkurat som mannen i Solingen, som drepte i Den islamske statens (IS) navn.

Angrepene føyer seg inn i en trend:

At Solingen og Hof ikke var isolerte tilfeller, viser også forsøket til en 18 år gammel islamist som i begynnelsen av september forsøkte å gjennomføre et angrep nær det israelske konsulatet i München, og som ble skutt og drept av politiet. Dagen etter angrep en 29 år gammel albaner en politistasjon i Linz am Rhein, mens han ropte «Allahu akbar». Etterforskerne skal ha funnet et IS-flagg i leiligheten hans. Alle gjerningsmennene er kategorisert som «ensomme ulver» som ikke er en del av noen terrorstruktur, som for eksempel en konspiratorisk celle med andre medlemmer, omstendigheter som tyder på en stadig mer vellykket strategi fra terrororganisasjonens side.

Fenomenet er vanskelig å håndtere:

«Det som tidligere ble planlagt i en moské i bakgården, foregår nå i en chattegruppe», forklarer Schindler.

«Uten kommunikasjon med andre er det vanskelig for sikkerhetsmyndighetene å spore opp gjerningsmennene i tide», sier Hans-Jakob Schindler, administrerende direktør i Counter Extremism Project (CEP). «Den mistenkte gjerningsmannen fra Hof ble tilsynelatende arrestert fordi han hadde fortalt andre om planen sin.»

Tyskland klarer det da heller ikke:

Sikkerhetstjenestene, særlig i Tyskland, er overveldet av IS’ tilstedeværelse på nettet. Sammenlignet med for eksempel USA er tyske myndigheter betydelig mer begrenset av hensyn til personvern og privatlivets fred.

De økte vanskelighetene henger også sammen med at terrortrykket har økt etter Hamas-angrepet mot Israel den 7. oktober 2023, sier Schindler.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.