I en Sifo-undersøkelse sier tre av fire svensker at de ikke kan tenke seg å gjenskape avdøde slektninger ved hjelp av kunstig intelligens (KI). Dette melder SVT.

Enda færre ønsker selv å bli gjenskapt digitalt for å kunne chatte etter sin død. Selv om problemstillingen kan virke fjern for mange blir derimot spørsmålet raskt mer aktuelt.

Med den hurtige utviklingen av kunstig intelligens tror begravelsesbyråene at det vil bli vanligere at folk legger inn informasjon om hvorvidt de ønsker å bli gjenskapt digitalt etter sin død.

Allerede nå kan avansert KI relativt troverdig kopiere en persons stemme.

Microsoft har kunstig intelligens som hurtig gjenskaper menneskelige stemmer

I en Sifo-undersøkelse utført på oppdrag fra begravelsesbyrået Fonus sier de fleste at de ikke kan tenke seg å bruke kunstig intelligens til å gjenskape slektninger, men spørsmålet forventes å bli vanligere.

«Det hender at vi for eksempel møter mødre som skal begrave barna sine, og de sier at de ville gitt hva som helst for å kunne snakke med barnet sitt igjen», sier Angelika Holm, som jobber på et begravelsesbyrå i Älmhult.

Det er allerede mulig å gjenskape en persons utseende digitalt, og til en viss grad personlighet, hvis man har nok materiale – det vil si video, tekst, bilder og lyd. Det finnes ingen lov som regulerer kunstig intelligens i forbindelse med død og begravelse.

Muligheten for å kunne gjenskape en avdød person digitalt innebærer både spennende ideer og alvorlige etiske spørsmål, ifølge forskere.

«KI-verdenen er litt av et ville vesten akkurat nå». Det uttaler Alexander Gustafsson, forskningsingeniør ved Linnéuniversitetet, til SVT.

I dag kan selskaper – hovedsakelig i Kina og Sør-Korea for øyeblikket – tilby kundene muligheten til å gjenskape en avdød person i form av en avatar som kan samhandle med de levende. Noen ganger kalles disse for «deadbots».

«Og nå finnes det svært menneskelignende roboter som kan programmeres med avataren, det er konseptuelt mulig», forteller Gustafsson.

«Vi må kanskje skrive inn i testamentet vårt nå – jeg vil eller jeg vil ikke bli gjenskapt etter min død», sier Fredrik Heintz, KI-forsker ved Linköpings universitet.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.