Det er midt i fårikålsesongen, men kjøtt fra sau som har gått på friskt, norsk fjellbeite kan igjen havne i det muslimske landet Oman, og da må dyrene i så fall halalslaktes. Årsaken til at Nortura vurderer å sende maten vår 800 mil avgårde, skal angivelig være at nordmenn ikke vil ha sau i fårikålen eller kjøttgryta, men kun lam. Derfor vurderes det heller å selge det på billigsalg i Midtøsten. Det er ikke første gang.

Importerer lammekjøtt

Nordmenn spiser nå så mye lammekjøtt at vi må importere, fra Island, og til tider helt fra New Zealand, mens sauekjøtt altså dumpes i muslimske land. Kjøtt fra norsk sau har flere ganger tidligere blitt eksportert til Oman.

«På samme måte som i fjor blir det eksportert ferskt sauekjøtt til Oman», skrev Landbruk24 høsten 2019. Og i 2017 kom det frem at Nortura-eide Noridane Foods As hadde eksportert en betydelig mengde norsk sauekjøtt til Afghanistan.

Ifølgje administrerande direktør i Noridane, Martin Ravn, er planen i år å eksportere 500 tonn sauekjøt til Oman. NRK skriver om saken, og konkluderer med at «nordmenn flest vil ikkje ete norsk sauekjøt. No kan kjøtet «ingen» vil ha bli sendt langt av garde.» Mens Aftenposten i en kort sak konkluderer med at sauekjøtt er ikke særlig populært i Norge. Det reagerer avisens kommentarfelt sterkt på, og utallige påpeker at kjøtt fra sau ikke er å få tak på i butikkene.

Som Irene, som sier at det største problemet er at sauekjøtt ikke er å få kjøpt:
«Den beste får i kålen får vi av sauekjøtt, men hva hjelper det når det ikke er å oppdrive. Jeg har prøvd flere ganger over de siste fire-fem år å lete, men bare en gang fant jeg det. Det er vel butikk kjedene som har bestemt dette, eller?»

Sender sauen langt avgårde

Det har altså Noridane-direktør Ravn tenkt å løse ved å sende sauekjøttet ekstra langt avgårde:

– Vanlegvis får vi langt mindre betalt for sauekjøt enn lammekjøt, men i Oman er sauekjøt veldig populært, sier Martin Ravn til NRK.

Nortura eier 65 % av Noridane Foods AS, direktør Ravn eier 10 %, ifølge Proff.no. Mens selskapets danske direktør også eier 10 %.

Oppgitt sauebonde

I dag får bøndene mellom 12 og 15 kroner kiloen for sauekjøtt, ifølge NRK. Historiene er ellers mange om bønder som knapt får kroner for kiloen. Butikkprisen er uansett det mangedoble.

Sauebonde Ragnhild Sæle er leder i Sogn og Fjordane sau og geit, og er oppgitt over at kjøtt fra sauene hennes kan bli solgt på billigsalg til Oman i Midtøsten:

– Det må væree siste utvei at vi sender fullverdig kvalitetskjøtt ut av landet. Det er tross alt en del av beredskapen vår, seier Sæle til NRK.

Må halalslaktes før eksport

Hun er skuffet over butikkane og kjedene som tar inn bare lammekjøtt og ikke sau, men sier ingenting om at sauen må halalslaktes før den sendes avgårde. Det gjør derimot NRK, som skriver:

«Halal-slaktinga ved norske slakteri er tilpassa variant der ein tar omsyn både til muslimsk religion og norsk dyrevelferd.

Norske styresmakter krev at dyret blir bedøvd etter godkjent metode, før det blir stukke i halsen og avblør.

Muslimske miljø får sleppe til med eigne kompetente personar, som foretar sjølve avblødinga.

Kjelde: Mattilsynet»

«Rettroende» muslimer ansettes for denne i norsk forstand totalt unødvendige prosessen, avgift betales til islamistorganisasjoner, og all halalslakting i ikke-muslimske land bidrar til å understøtte ekstremt dyreplageri. Nå har omtrent alle vestlige land godtatt de samme metodene, som innebærer å gi dispensasjon fra egne dyrevernlover for at shariatilpasning skal kunne foregå. Det betyr manglende dyrevelferd, mildt sagt, slik som dette eksemplet fra Storbritannia viser.

Hva om bøndenes egen organisasjon heller satset på å få vårt eget sauekjøtt opp i norske fårikålgryter igjen, der det inntil nylig hørte hjemme?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.