Lytt til artikkelen her:

 

Det ble fullt kaos i Libanon da nesten 3000 personsøkere eksploderte i løpet av én time. Det skal være over 10 drepte og mange kritisk skadet.

Radiokommunikasjonsenhetene ble brukt av medlemmer av Hizbollah. Tidligere i år oppfordret Hizbollahs leder Hassan Nasrallah medlemmer av organisasjonen til å gå tilbake til å bruke personsøkerne for viktig kommunikasjon, med tanke på at moderne smarttelefoner ville være mer utsatt for cyberangrep fra israelske styrker.

Irans Mehr News Agency sa at den iranske ambassadøren til Libanon, Mojtaba Amani, ble skadet av en personsøkereksplosjon. En høytstående Hizbollah-tjenestemann ble sitert av Reuters for å beskrive hendelsen som militsens «største sikkerhetsbrudd hittil».

Detonasjonene begynte rundt 15:45 lokal tid og varte i omtrent en time. Dette førte til utbredt panikk og kaotiske scener i Beirut. Det er lithium-batterier i de gammeldagse personsøkerne og disse brenner med opptil 590 grader celsius når de antennes.

Det er mulig at disse enhetene har blitt hacket og at batteriene har blitt eksternt overladet. Enveis personsøkere er passive mottakere og kan derfor ikke spores, men når en melding sendes aktiveres hver personsøker-sender i området. Et virus kan ha blitt implantert i Hizbollahs personsøkernettverk og blitt liggende i dvale på enhetene til det hadde spredt seg. Ved å kapre kringkastingssignalet kan hver enkelt personsøker ha blitt infisert på nettverket samtidig og deretter eksternt utløst.

Opptak fra overvåkningskamera tatt inne i et supermarked viser en enhet som eksploderte inne i en manns veske mens han handlet grønnsaker:

 

 

Eksplosjonene ser ut til å ha rammet Hizbollah-operatører over hele Beirut. Opptak tatt på mobiltelefoner viste stønnende og sårede menn som ble hjulpet fra biler eller vred seg på gatene etter eksplosjonene.

Kaotiske scener på sykehusene som melder om avblåste fingre, øyne og andre kroppsdeler. Mange hadde personsøkeren i lommen:

 

Mistanken falt umiddelbart på Israel. Hizbollah har nesten daglig gjennomført grenseoverskridende angrep på Israel siden krigen i Gaza brøt ut.

 

Daily Mail    The Times    BBC

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.