Det er gått to år siden Irans moralpoliti arresterte og slo 22 år gamle Jina Mahsa Amini ihjel i varetekt for ikke å efterleve det islamske regimes kleskode. Drapet utløste protestbevegelsen «Kvinne, liv, frihet» – internasjonalt kjent som «Woman, Life, Freedom» – og gjorde Amini til et symbol på motstand mot regimet. 

Mahsa Aminis far nektet islamsk bønn over datteren: – Ta din islam og gå

Nobelprisvinner sultestreiket

Vinneren av Nobels fredspris Narges Mohammadi som sitter fengslet i Teherans beryktede Evin-fengsel, sultestreiker sammen med 34 kvinnelige fanger «i solidaritet med det iranske folk mot myndighetenes undertrykkelse», ifølge Narges Mohammadis stiftelse.

– I dag, 15. september 2024, har 34 kvinnelige politiske fanger i Evin-fengselet gått til sultestreik for å markere at det er to år siden drapet på Mahsa (Jina) Amini og utbruddet av protestene mot mullahregimet og bevegelsen «Kvinne, liv, frihet».

Mohammadi har sittet i Evin-fengselet i Teheran siden november 2021.

Politiets aksjoner mot protestbevegelsen kostet mer enn 500 mennesker livet – menneskerettighetsorganisasjoner hevder å ha styr på 551 – mens over 20.000 er blitt arrestert – og aksjonene fortsetter den dag idag.

Kvinnene gikk foran

Kvinnene gikk foran i protestene mot mullahene i Iran. Aminis død ansees som et vendepunkt i landet, og det mest synlige utslaget er spesielt yngre, urbane kvinners motvilje mot å bruke hijab. 

De trosser moralpolitiet og motsetter seg det samme påbud som førte til Aminis død – noe som potensielt kan medføre deres egen død. 

De utfordret ikke bare det obligatoriske hodeplagget – en av regimets grunnpilarer – men også selve systemets legitimitet, noe som tydeliggjøres av at moskeene står tomme mens kristendommen og zoroastrismen vokser.

To av tre moskeer er stengt: Islam svekkes i Iran

Geværer og heisekraner 

Opprøret ble knust med geværer og heisekraner og det ser idag ut til at regimet har god kontroll. Det brutaliserer folk dobbelt: De dreper et familiemedlem og arresterer derefter deres nærmeste fordi de krever at drapsmennene blir stilt til ansvar. Det sitter på et massivt sikkerhetsapparat og opposisjonsgruppene står ikke sammen. Regimet har fire tiårs erfaring med å undertrykke protester, splitte opposisjonen og baserer seg på politisk og militær støtte fra Kina og Russland.

Bildet er som møter motstanderne av mullaene to år efterat protestene brøt ut, er fremdeles dystert. Men leser man annet enn iranske systemmedier synes det klart at protestbevegelsens energi fremdeles bobler under overflaten, folket venter på signalet som skal utløse den.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.