NTB

EN 52 år gammel svensk kvinne med kobling til IS blir tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, folkemord og grove krigsforbrytelser i Syria.

Kvinnen reiste til Syria og slo seg ned i Raqqa, som i flere år var «hovedstad» i IS’ selverklærte kalifat. Lovbruddene skal ha blitt begått mot medlemmer av den religiøse minoriteten yazidier i perioden fra 2014 til 2016.

Det er første gang at svensk påtalemyndighet tar ut tiltale for forbrytelser mot menneskeheten, opplyser etterforskningsleder Reena Degun i en pressemelding
mandag.

Forbrytelser mot menneskeheten kan omfatte voldtekt eller tortur som ledd i et omfattende eller systematisk angrep rettet mot en gruppe sivile. Folkemord innebærer samme type handlinger, men med mål om helt eller delvis å utslette en folkegruppe.

Kvinnen er fra Vest-Sverige og ble i mars 2022 dømt til seks år fengsel for grove krigsforbrytelser og grove brudd på folkeretten fordi hun tok med seg sin da tolv år gamle sønn til Syria og lot ham bli barnesoldat for IS. Gutten ble drept da han var 16 år gammel.

Tiltalebeslutningen skal leveres til tingretten i Stockholm torsdag.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.