– Politiet skal ikke drive oppdragelse av ungene i nabolagene! sier John Roger Lund kontant.

Lund leder Oslo-politiets enhet Øst. Han møter VG sammen med Ap-politikerne Rashid Nawaz og Hadia Tajik på Manglerud politistasjon.

Alle er enige om at foreldre har et ansvar. Lund mener at familiene vør ta et større ansvar. Oppdragelse er ikke politiets oppgave, mener Lund.

– Og så skal politiet komme inn når kriminaliteten har skjedd og gjøre det som er jobben vår: Å avdekke og forhindre kriminalitet.

– Vi har et 70-talls personer som jobber forebyggende, blant annet på skolene. Vi deltar på foreldremøter og møter ungdommene der de har fritidsaktiviteter. Vi skal bygge tillit, ikke gi barneoppdragelse.

– At dere nå ber foreldre å oppholde seg mer ute, er det en klar strategi for å bryte opp den ukulturen?

– Ja! svarer Lund med klar stemme.

Tilliten til politiet synker, og unge nordmenn vil ikke tyste til politiet. Det begås med andre ord langt flere kriminelle handlinger enn de vi blir kjent med via mediene.

Rashid Nawaz (Ap) mener vi trenger flere natteravner, og ber innvandrerforeldre om å stille opp. Men om dette faktisk vil skje er det mange som tviler på.

Hadia Tajik, som plutselig representerer Oslo Ap, retter kritikk mot foreldrene som har barn som begår kriminalitet.

– Vi ser at blant unge som i dag begår alvorlige lovbrudd, og også unge som er i randsonen av kriminelle miljøer, at foreldrene er altfor frakoblet, sier hun.

Hun snakker om en mor som fikk hjelp av en bydel i Oslo til å være mer hjemme enn å jobbe for å skaffe familien inntekt. Forsørgelse fikser jo skattebetalerne.

Hun ble «så opptatt av det, at hun omtrent ikke var hjemme», sier stortingspolitikeren.

– Så ble hun gjort bevisst på at det barnet trenger nå, er at noen faktisk er hjemme når han kommer hjem fra skolen og spør: Hvordan gikk det på skolen i dag? Hva har du fått i lekser? Her er en vaffel. Vil du ha noe å spise?

Mange nordmenn føler vel at de nesten bare kan glemme å steke vafler til ungene. De må jo betale rundt 70 prosent av inntekten sin, blant annet for å finansiere kriminelle unge innvandrere.

Med litt flaks kan de kanskje klare å forsørge sin egen familie også. Vafler vil neppe hjelpe.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.