NTB

Fredag åpner ordinær forhåndsstemmegivning i tre delstater i USA. Blant dem er Minnesota, hjemstaten til Demokratenes visepresidentkandidat Tim Walz.

Dermed kan Walz, som er guvernør i delstaten, troppe opp og stemme lenge før de andre kandidatene i presidentvalget. I tillegg til velgere i Minnesota, kan også South Dakotas og Virginias velgere forhåndsstemme fra fredag.

En full oversikt på nettstedet Ballotpedia
viser også at Vermont begynner med ordinær forhåndsstemmegiving lørdag, mens resten av delstatene stort sett venter til oktober.

7. oktober åpner forhåndsstemmegiving i California, som er hjemstaten til visepresident og Demokratenes presidentkandidat Kamala Harris.

Trump kan stemme først om en måned

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump holder til i Florida, og kan først stemme i egen person fra 26. oktober. Visepresidentkandidaten hans, J.D. Vance, kan stemme flere uker før ham, ettersom Ohio åpner for forhåndsstemmegiving allerede 8. oktober.

47 av de 50 amerikanske delstatene åpner for ordinær forhåndsstemmegiving, i tillegg kan man stort sett stemme per brev hvis man ønsker, skriver New York Times. Dette ble særlig vanlig i 2020, under koronapandemien – da mange velgere ikke ønsket å stå i kø ved valglokalene.

Må ha «unnskyldning»

I Alabama, Missisippi og New Hampshire kan man også forhåndsstemme i visse tilfeller, dersom man har en «unnskyldning» – altså en beviselig grunn til at man ikke kan stemme på valgdagen. Alabama begynte å sende ut stemmesedler til dette formålet allerede 11. september. Men dette er altså ikke tilgjengelig for alle.

Mange medier skrev at Pennsylvania skulle begynne å sende ut sine stemmesedler til velgerne allerede mandag, men på grunn av flere pågående rettssaker knyttet til prosedyre og hvilke kandidater som er på stemmeseddelen, blir dette ikke tilfelle, skriver Spotlight PA.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.