NTB

Et nytt Nato-hovedkvarter i Nord-Finland kan få svensk ledelse. Skulle det bli krig, vil basen bli viktig også for Norge, mener professor Tormod Heier.

På en pressekonferanse i Stockholm mandag fortalte Sveriges forsvarsminister Pål Jonson og hans finske kollega Antti Häkkänen om planene for basen.

Den skal ligge i Lappland, det nordligste av de finske landskapene. Formålet er å gjøre det lettere å raskt sette inn flernasjonale Nato-styrker om en krise oppstår.

Slik Svenska Dagbladet
har skrevet, kan hovedkvarteret få svensk ledelse. Finland har bedt om en slik ordning, og den svenske regjeringen er positiv til det. Mellom 15 og 30 svenske stabsoffiserer kan bli utplassert i Lappland.

Tormod Heier, professor ved Forsvarets høgskole, sier til TV 2
at Nato-styrker ved basen kan binde opp store russiske styrker i en krisesituasjon.

– Det fremskutte Nato-hovedkvarteret i Lappland vil være viktig i forsvaret av Finnmark, mener Heier.

Ifølge Svenska Dagbladet skal ordningen med svensk ledelse på basen sikre at Finland kan bruke mer ressurser på forsvaret av de sørlige og mer tettbefolkede delene av landet.

Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022 ble Finland medlem av Nato året etter. I mars i år ble også Sverige opptatt som medlem.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.