Ifølge Kongressens budsjettkontor (CBO) vil det tidligere så utenkelige skje i løpet av 2024: Renteutgiftene til å betjene USAs statsgjeld vil overstige utgiftene til forsvaret. 

Tvilsom milepæl

For bare ett år siden anslo CBO at renteutgiftene ikke ville overstige forsvarsutgiftene før i slutten av 2028. Innen 2029, anslo budsjettkontoret, ville det gå med 1041 milliarder dollar til forsvaret og 1071 milliarder til renter.

Terskelen vil bli krysset allerede iår, skriver Forbes. Føderale myndigheter vil iår bruke 850 milliarder dollar på forsvar og 870 milliarder dollar på renter. 

Ifølge CBO vil den føderale gjeld stige fra 34 billioner dollar idag til 54 billioner dollar i 2034. De langsiktige prognoser viser at rentene en gang på 2040-tallet vil overskride utgiftene til føderale helseprogrammer. 

Farlige greier

Forbes spår økonomisk krise og sosial uro: 

– Det er sannsynlig at de globale finansmarkedene en gang vil tape troen på amerikanske statsobligasjoner, noe som vil medføre en økonomisk krise uten sidestykke med stigende renter, høyere inflasjon og sosial uro.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.