Raketter avfyrt av Houthi-militsen i Jemen slo ned i det sentrale Israel tidlig søndag morgen.

Ett eller flere missiler rettet mot Tel Aviv og den sentrale delen av Israel ble oppdaget klokken 06.30 søndag, melder The Jerusalem Post. Ifølge Israel Defense Forces (IDF) ble missilene skutt ned, men splinter skal ha landet i nærheten av landsbyen Gezer og muligens i tre andre områder. Nedslagsområdet viser at IDF ikke klarte å skyte ned missilene utenfor israelsk luftrom med det primære luftvernsystemet Arrow 3, og de lyktes først i det andre forsøket med Arrow 2-systemet, noe som nå etterforskes av IDF.

Deler av de israelske luftvernrakettene som ble skutt opp for å møte missilene, falt på en togstasjon i byen Modiin, mellom Tel Aviv og Jerusalem, og ni personer skal ha fått lettere skader på vei til krisesentrene.

Missiler donert av Iran

Houthi-militsen har ingen militærindustri, men blir forsynt med raketter av Iran. Missilet eller missilene som ble skutt mot Israel søndag, skal ha vært av «Tufan»-modellen, som tilsvarer det iranske Ghadir-missilet, som igjen er en videreutvikling av Shahab-3-modellen.

Tufan-missilet har en rekkevidde på rundt 2000 km, som er nok til å dekke avstanden fra Jemen til Israel. Fra Nord-Jemen tar det mellom 12 og 15 minutter å nå et mål sentralt i Israel, og med et stridshode på 650 kilo er en Tufan kraftig nok til å forårsake omfattende skade på sivile og militære mål.

Missilregn på Nord-Israel

Siden 7. oktober har Israel vært utsatt for daglige angrep, og missiler avfyrt fra Libanon har forårsaket flere branner i Nord-Israel, både i går og i morges. Mer enn 55 raketter ble avfyrt fra Libanon lørdag, og mer enn 40 i morges. I tillegg ble byen Metula rammet av et droneangrep søndag morgen.

 

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

 

Er du lei av medier som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.