Professor Jörn Klein vil gå lenger enn FHI, og mener flere burde ta oppfriskningsdose snarest, for å være beskyttet når «smittetoppen» kommer på vinteren.

Debatten om vaksine fortsetter å rase, og på tross av at det er over fire år siden pandemien startet, er det fortsatt behov for å vaksinere seg, skal man tro flere kjente leger og akademikere.

I en kronikk i Aftenposten, skriver professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, at det er tid for oppfriskningsdose. På tross av at Klein selv innrømmer at nesten alle i Norge har nå en grunnleggende immunitet mot covid-19.

I følge han er det omtrent tre måneder til smittebølgen vil nå den toppen i år, og det er på tide å forberede seg.

Spesielt gjelder diskusjonen om yngre mennesker og andre som er i sårbare faser, som for eksempel graviditet, burde anbefales å ta «booster-dose»:

Jeg synes det er helt legitimt at også unge, friske mennesker ønsker å beskytte seg. Spesielt for gravide og små barn finnes det gode argumenter for oppfriskningsvaksinen utover FHIs anbefaling.

Ifølge flere analyser har gravide kvinner en høyere risiko for alvorlige covid-19-forløp og infeksjon med sars-cov-2 øker samtidig risikoen for komplikasjoner under fødselen. I tillegg beskytter en vaksinering av gravide også barnet i de første månedene av livet. FHI anbefaler ikke vaksinen til barn, fordi sykdommen vanligvis er mild hos dem, og de fleste barn er allerede blitt immunisert gjennom en infeksjon under pandemien.

Men dette er ingen garanti. Covid-19 er for øyeblikket omtrent fire ganger farligere enn influensa. Dette er et klart argument for å vaksinere barn som er født siden pandemien, og som ennå ikke er blitt smittet, før deres første infeksjon.

I mellomtiden er det stadig flere leger, forskere og akademikere som har undertegnet «The Hope Accord» som ber om en umiddelbar stans i all bruk av Covid-19 mRNA-vaksineprodukter. Blant de som har undertegnet erklæringen er det 1777 leger og 5024 andre helsearbeidere.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.