En hardt presset bydelsdirektør i Søndre Nordstrand forsøker nå å lyve seg bort fra sin tidligere uttalelse om at «inkludering og mangfold» ligger bak alkoholforbudet for Prinsdal seniorsenter.
Nå er det plutselig skjenkereglene som er problemet for bydelsdirektør Odd Rune Andersen.
Han mener at bydelen kommer i en «juridisk skvis» på grunn av alkoholloven.
Det baserer han på et falskt premiss om at arrangementene ikke er lukkede i lovens forstand.
– Det har ikke vært direkte salg av alkohol. De påmeldte betaler for å delta, og det inkluderer vin for de som ønsker. Kafeteriaen stenges for andre de få dagene i året det gjelder, får Document opplyst av en som har deltatt på tilstelninger ved Prinsdal seniorsenter i mange år.
Det har aldri før vært snakk om at arrangementene er i konflikt med loven.
Overstyrte næringsutvalget
I bydelsutvalgets siste møte begrunnet Andersen sin nye forklaring med at bydelens tilbud ikke er lukket, slik kravet er for ambulerende skjenkeløyve, men er «åpent og retter seg mot alle innbyggere over 62 år».
Næringsetaten i Oslo kommune er tydeligvis uenig. Seniorsenteret har fulgt vanlig prosedyre og søkt om serveringsløyve for alkohol, noe de også har fått.
Bydelsadministrasjonen overstyrte deretter avgjørelsen, på eget initiativ.
Venstres representant i bydelsutvalget, Torkild Strandvik, gjorde det klart at prinsippvedtak om alkoholservering er politikernes oppgave. Han refset administrasjonen for manglende rolleforståelse.
– Mangfold og integrering er ikke noe vi jobber med ved å prøve å kamuflere hvem vi er for hverandre, sa han.
Bortforklaringer etter protester fra de eldre
– Dette smaker av overformynderi, sa 81 år gamle Inger-Lill Svensen fra seniorsenterets brukerråd under «åpen halvtime» i starten av møtet.
– Brukerrådet er ikke blitt spurt, og vi har ikke lyst til å godta denne bestemmelsen, sa hun.
Bydelsdirektøren gikk deretter på talerstolen med en rekke bortforklaringer.
– Vi har ikke fattet noen som helst prinsippbeslutning rundt det å nyte alkohol, hevdet han nå.
Forklaringsendringen fikk Hanne Logstein (H) til å lure på om Andersens sitater i media er feilaktige eller forfalskede, men hun fikk ikke noe svar.
Andersen forsøkte også å fremstille bydelsadministrasjonen som offeret i saken:
- Han beklaget seg over at medieoppslagene han selv er hovedkilden til er misvisende.
- Påsto at ingen har spurt bydelen om fakta i saken – selv om han er blitt intervjuet av pressen.
- Beklaget seg over bortimot 100 «krenkende og injurierende» henvendelser og «hets» fra publikum.
- I et nytt intervju er «mange» av meldingene også blitt «sterkt rasistiske».
- Beklaget seg over at saken har gjort «omdømmebygging og integrering vanskeligere» for bydelen.
- Sier det er «både leit og trist» at saken har «satt fyr på en ulmende samfunnsdebatt»
- Sier at det ikke «har vært vår intensjon» og «beklager sterkt» at saken har skapt debatt.
Debatt i lokaldemokratiet skal vi ikke ha noe av, folkens.
Bekymret for ekskludering av «enkelte innbyggere»
De var Nordstrands Blad som først omtalte saken da de fikk tilgang til en intern e-post fra Odd Rune Andersen. Der skrev han at «i vår bydel har 60 % av befolkningen mangfoldsbakgrunn med ulik kultur og religion. Vi er bekymret for at servering av alkohol vil medføre at enkelte innbyggere vil føle seg utelukket fra aktiviteter når det serveres alkohol.»
Andersen lot seg så intervjue. Han bekreftet at «alkoholservering kan være ekskluderende for flere grupper i samfunnet».
– Særlig i en bydel som vår, er det naturlig at vi har et bevisst forhold til inkludering og mangfold. Derfor har bydelen vedtatt ny policy på alkoholservering i bydelens tjenester og møteplasser.
Han sa ingenting om forholdet til alkoholloven, som han nå i ettertid altså mener har vært kjernen i saken fra start.
Slik ordet «policy» ble brukt, må det forstås som at det ble tatt en prinsippavgjørelse, noe Andersen altså benekter.
Andersen fikk jobben i Søndre Nordstrand i fjor, etter seks år i Frogner bydel. Der kan vi være nokså sikre på at han aldri ville kommet trekkende med et alkoholforbud. Men med innbyggermiksen i hans nye bydel lå forholdene bedre til rette for å bestemme over hva andre skal drikke til maten.
Andersen grep sjansen med begge hender. I «mangfoldets» navn.
Han har tidligere i år også nektet frivillighetssentralen i Bjørndal alkoholservering.
Document fillerister ofte andre medier for uærlig dekning av aktuelle samfunnsspørsmål, men Nordstrand Blads journalist Kristin Trosvik fortjener honnør. Hun stiller bydelsdirektøren noen utmerkede oppfølgingsspørsmål som er så avslørende at han ikke vil svare.
Blant annet spør hun hvorfor ikke Andersen formidlet begrunnelsen om de juridiske forholdene fra start, i interne e-poster og det første intervjuet med avisen.
Hun spurte også om følgende, som ble møtt med taushet fra adressaten:
– Har dere endret forklaring på begrunnelsen underveis?
– Et spørsmål som ble stilt på BU-møtet 12. september, var hvordan kan seniorsenteret ha fått lov til å servere alkohol alle disse tidligere gangene, hvis de i teorien ikke har hatt lov. Har det vært ulovlig?
Krever utredning
Tahir Mahmood Salam (Ap) var fornøyd med bydelsdirektørens redegjørelse i bydelsutvalget. Han syntes det var synd at det fortsatt ble snakket om «muslimsk mangfold mot alkoholservering» fra talerstolen, selv om muslimer ikke ble nevnt.
Ap og SV la frem et felles forslag der de ønsket å gi den alkoholrestriktive administrasjonen noe mer frihet til å ta lignende avgjørelser i fremtiden.
Trude Koksvik Nilsen (R) var blant flertallet som mente at saken ikke skulle hastebehandles at og ba om full utredning i en ordinær sak på neste møte i oktober.
Venstres forslag om at seniorsenteret skulle få alkoholservering som omsøkt, og at vedtaket om alkoholnekt skulle trekkes tilbake, ble bare støttet av Venstre og FrP. De to stemmene ba også om en avklaring for mandatet om fremtidige avgjørelser av denne typen.
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!