Den tyske etterretnings- og sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz i Bayern advarte i sin nylig offentliggjorte halvårsrapport mot russisk desinformasjon, og nevnte i den forbindelse aviser som Berliner Zeitung, Tichys Einblick, Focus, Weltwoche og Junge Freiheit som kanaler.
Avisene protesterte og tok for noens vedkommende også rettslige skritt, hvorpå etaten trakk påstanden tilbake i en revidert versjon av rapporten, og hevdet at det handler om «innholdsmessige misforståelser», melder Die Welt.
Den uavhengige tyske journalisten Alexander Wallasch ble hengt ut på tilsvarende måte og kaller det hele for en svertekampanje, skriver den tyske avisen.
Verfassungsschutz omtalte fenomenet de advarer mot, i generelle vendinger:
«Kampanjen forsøker å spre russiske narrativer ved hjelp av nettportaler eller nettsteder til kjente medier som ser ekte ut, for å sette spørsmålstegn ved demokratiske verdier gjennom bevisst feilinformasjon på internett og via sosiale medier», heter det i den offisielle uttalelsen om rapporten.
Det er imidlertid nokså uklart hva disse narrativene består i. Et av eksemplene som gir, er en sak i Berliner Zeitung som forklarer at USAs økonomi har dratt fordel av sanksjonene mot Russland.
Avisen, som har vært utgitt siden andre verdenskrig og er den største i regionen Berlin–Brandenburg, har tatt kraftig til motmæle mot den tyske etterretningstjenestens uthengning. Sjefredaktør Tomasz Kurianowicz anklager etaten for å drive en kampanje mot ytringsfriheten. Det er ikke dens mandat, anfører han.
«Verfassungsschutz har som oppgave å beskytte den frie demokratiske grunnordenen i Forbundsrepublikken Tyskland. Den skal samle inn informasjon om ekstremistiske og terroristiske bestrebelser og overvåke og forhindre aktivitetene til utenlandske etterretningstjenester. Dessverre ser det ut til at Verfassungsschutz er i ferd med å forlate denne oppgaven. I mellomtiden blir også frie og uavhengige medier angrepet og satt på lister over mistenkte.»
Etterretningstjenesten forsøker å ødelegge Berliner Zeitungs omdømme, hevder Kurianowicz.
«Dette er en skandaløs prosess som er satt i gang av en statlig myndighet mot en uavhengig medieorganisasjon.»
Reaksjonen fra avisene var ikke resultatløs. Verfassungsschutz har langt på vei trukket påstandene tilbake:
I den nevnte «presiseringen» heter det: «Ettersom den offentlige mottakelsen av publikasjonen […] i noen tilfeller førte til misforståelser, har Verfassungsschutz’ bayerske delstatskontor foretatt strukturelle justeringer av rapporten.»
Nå er ordlyden mye mer tilbakeholden, ifølge sjefredaktør Dieter Stein i Junge Freiheit i en ny kommentar.
I rapporten heter det nå: «Enkeltartikler fra nettstedene som er oppført i denne kategorien, ble videredistribuert av aktøren (tilsynelatende Russland, red.). Det er åpenbart at det aktuelle innholdet ut fra aktørens synspunkt (uthevet av red.) støtter det russiske narrativet (…). For dette formålet ble noen av artiklene bevisst tatt ut av sin sammenheng (uthevet av red.).
Ifølge Tichys Einblicks advokat Joachim Steinhöfel viser det inntrufne at statens organer har forsøkt å ta ned medier, skriver Die Welt.
Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!