Kamala blåste av flere av Trumps påstander om henne og kalte dem falske, deriblant at hun vil la fengslede illegale få kjønnsskifte på det offentliges bekostning. Nå har New York Times faktasjekket påstanden og kommet til at den stemmer. Det er helt drepende for visepresidenten.

New York Times innrømmet at et eksplosivt angrep mot visepresident Kamala Harris «i utgangspunktet var sant» etter å ha kjørt en faktasjekk som sa at tidligere president Trumps påstand «trenger kontekst».

Trump gikk til angrep på sin progressive rival etter at CNN rapporterte at Harris støttet skattebetalte transseksuelle operasjoner for ulovlige innvandrere som er i varetekt, ifølge et ACLU-spørreskjema hun fylte ut som presidentkandidat i 2019.
«Nå ønsker hun å utføre transseksuelle operasjoner på ulovlige innvandrere som sitter i fengsel», sa Trump under tirsdagens presidentdebatt.

Kamala blånektet, og mediene hånet Trump for å påstå noe så vilt. Men så ble de nødt til å krype til korset. Dette vil ikke norske mediers publikum få vite. Derfra tilbys bare påstandene, ikke beklagelsen.

Mediene har selv innført faktasjekking. Nå blir de spiddet på sin egne metoder.

Det satt langt inne for New York Times å innrømme at Trump hadde rett. Først forsøkte de seg med at påstanden trengte kontekst.

Times’ helsereporter Sheryl Gay Stolberg leverte en faktasjekk som en del av avisens livedekning av debatten, og slo fast at Trumps påstand «trenger kontekst».

Men konteksten som hennes faktasjekk ga, bekreftet bare Trumps påstand ytterligere. I tillegg til å sitere ACLU-spørreskjemaet og Harris’ svar, skrev Stolberg: «Hun sa at hun støttet bruk av skattebetalernes midler for å gi tilgang til kjønnsbekreftende behandling til transkjønnede og ikke-binære personer, inkludert dem som sitter i innvandringsfengsel og andre fengsler.»

En talsmann for Kamala sier nå at skjemaet hun svarte på i 2019, ikke lenger er dekkende for hennes syn.

Men skaden har skjedd. Hvis Kamala skulle blitt trodd, burde hun ha sagt til Trump og alle seerne at ja, hun mente dette i 2019, men ikke nå. Kamala vet at et slikt standpunkt – offentlig betalte kjønnsskifteoperasjoner på illegale – vil koste henne mange stemmer. Derfor retusjerer hun sin fortid. Men i dagens virkelighet er det ikke mulig. Hun blir avslørt.

Det blir også mediene som – helt gratis – forsøker å drive kampanje for henne.

Konservative kritikere på nettet gjorde narr av The Times’ «Dette trenger kontekst»-etikett når konteksten støttet Trump, i stedet for å markere at det var sant.

Fox News-bidragsyter Guy Benson skrev: «NYT: ‘Trenger kontekst!’ Konteksten: Det er bokstavelig talt hennes standpunkt.»

Den konservative digitale strategen Greg Price skrev på samme måte: «Trump: ‘Hun vil utføre transseksuelle operasjoner på ulovlige utlendinger i fengsel’. NYT: ‘Dette trenger kontekst’ Konteksten: ‘Å ja, hun støttet faktisk det’.»

Dagen etter, i en rapport med høydepunkter fra det politiske oppgjøret, erkjente en Times-artikkel at det var hold i Trumps kommentar, og sa at det var «den villeste angrepsreplikken som i bunn og grunn var sann».

Dette tilbaketoget er helt drepende for New York Times’ troverdighet.

De er ikke alene.

Hastverket med å avfeie Trumps angrep på Harris var utbredt i de etablerte mediene. Time Magazine ble tvunget til å komme med en rettelse etter å ha erklært påstanden hans som «falsk».

«I den opprinnelige versjonen av denne saken ble Donald Trumps uttalelse der han beskyldte Kamala Harris for å støtte ‘transseksuelle operasjoner på ulovlige utlendinger i fengsel’, feilaktig karakterisert som falsk. Som presidentkandidat i 2019 fylte Harris ut et spørreskjema der hun sa at hun støttet skattebetalerfinansiert kjønnsskiftebehandling for internerte immigranter», heter det i Time-korreksjonen.

The New Yorker-skribenten Susan Glasser skrev i en spalte etter debatten: «Hans replikk om at visepresidenten ‘ønsker å utføre transseksuelle operasjoner på ulovlige utlendinger som sitter i fengsel’, var også ganske minneverdig. Hva i helvete snakket han om? Ingen vet det, og det var jo nettopp det som var Harris’ poeng.»

Atlantics Ali Breland var også raskt ute med å le av Trumps påstand, og skrev: «‘Transseksuelle operasjoner på ulovlige utlendinger i fengsel’ er en setning ChatGPT ville spyttet ut hvis du matet den med høyreorienterte innlegg og ba den parodiere dem.»

Etter først å ha beskyldt Trump for «feilaktig» å antyde at Harris ønsket å tilby transseksuelle operasjoner for ulovlige innvandrere, ble Brelands artikkel oppdatert for å innrømme at det var dét Harris faktisk sa til ACLU.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.