Stillbilde: RAI / YouTube

Folk i Italia reagerer med en blanding av forferdelse og forståelse på en 65 år gammel kvinne som forrige søndag kjørte på og drepte en nordafrikansk migrant som hadde stjålet vesken hennes.

Det var etter et restaurantbesøk sentralt i Viareggio, en av badebyene nord for Pisa, at forretningskvinnen Cinzia Dal Pino skulle kjøre hjem i 23-tiden om kvelden den 8. september.

Like etter at hun hadde satt seg i førersetet på bilen sin, gikk nordafrikaneren til aksjon og grep fatt i vesken som Dal Pino hadde lagt i passasjersetet foran. 65-åringen forsøkte å gjøre motstand, men ransmannen truet med at han hadde kniv – sannsynligvis uten å ha en, men han lyktes likevel i å fravriste Dal Pino vesken.

Kvinnen tok opp forfølgelsen i bilen sin, nådde ham igjen kort etter og rammet ham med SUV-en på et fortau hvor han kom i klem mellom kjøretøyet og vinduet på en butikkfasade. Deretter rygget hun og kjørte på ham i alt fire ganger, etter eget utsagn fordi han hadde forsøkt å reise seg etter første påkjørsel og hun fryktet at han ville angripe henne.

Etter fjerde påkjørsel stiger hun ut av kjøretøyet og tar igjen vesken sin, innen hun etterlater mannen i hjelpeløs tilstand og kjører sin vei. Tildragelsen er filmet av flere overvåkningskameraer på stedet.

Forbipasserende oppdager mannen ved midnatt og tilkaller hjelp, men livet står ikke til å redde, og mannen dør som følge av ødelagt hovedpulsåre. Kort tid etterpå blir Dal Pino arrestert, siktet for forsettlig drap og satt i husarrest med fotlenke.

Under et talkshow på italiensk Radio 24 anførte forsvareren hennes at hun ikke hadde til hensikt å drepe mannen, men at hun hadde husnøklene, identitetspapirene og telefonen i vesken, og derfor fryktet konsekvensene av å la ham slippe unna uten å få varslet politiet straks.

Den drepte migrantens identitet er ennå ikke fastslått. Han ble først identifisert som den 47 år gamle algerieren Said Malkoune, men det hevdes nå at vedkommende egentlig var en marokkaner som muligens heter Nourdine Naziki. For å få visshet i saken, kreves en DNA-analyse, melder Corriere della Sera.

– Ikke engang et dyr blir drept på den måten, uttaler det som skal være den drepte mannens søstre i Casablanca. I Viareggio er det også blitt holdt minnestunder for ham.

Saken har utløst debatt i Italia, der spekteret av oppfatninger strekker seg fra forferdelse til forståelse. En post på Matteo Salvinis Facebook-side har fått femten tusen kommentarer. Uenigheten består i om 65-åringens opptreden i noen grad kan forstås eller forsvares.

Mange mener absolutt ikke, men det er også flere som mener at hun gjorde det rette – noen sier sågar at hun fortjener en medalje. Mindre bastante debattanter mener at hun ikke kan lastes for det man anser for å ha vært en instinktiv handling. Atter andre klandrer staten for ikke å levere borgerne tilstrekkelig sikkerhet.

 

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.