Den svenske regjeringen ønsker å få flere innvandrere til å forlate Sverige, og håper å nå det målet ved øke «hjemvendingsbidraget» kraftig, fra dagens 10.000 SEK per person til 350.000 kroner.
På en måte er det selvfølgelig logisk. Hvem forlater en bekymringsløs tilværelse i Eldorado av subsidier for å reise hjem til en dyster tilværelse i Somalia, Afghanistan eller Syria for bare 10.000 kroner? Én enslig person i 2023, viste det seg. Men money talks, og det regjeringen nå vil gjøre, er rett og slett å bestikke ikke-integrerte, arbeidsledige og langtidssyke innvandrere til å forlate landet.
Investeringen er beregnet å koste nærmere 2,5 milliarder SEK de neste tre årene. «For mye penger», sier noen. «En seier for Sverige», sier andre. Andre igjen mener at investeringen ikke vil fungere fordi du tjener mer på å bli i Sverige og fortsette å motta tilskudd, år etter år, enn på å ta imot et engangsbeløp.
Uansett er det langt billigere for nasjonen å betale disse individene og familiene for frivillig å forlate landet enn å la dem bli. Alt har en pris, og nå vil regjeringen redusere antallet problematiske og kostbare innvandrere.
Hvor mye er 350.000 kroner?
Men det er ett problem, og dét handler om hvor mye 350.000 kroner egentlig er. De samme summene er svært forskjellige i forskjellige land.
I Sverige er 350.000 kroner mye penger, men ikke veldig mye. I 2023 var den gjennomsnittlige svenske inntekten 39.900 kr per måned. Det betyr at 350.000 kr tilsvarer omtrent en årslønn etter skatt. Å få et slikt tillegg i kassen vil for de fleste vanlige lønnstakere innebære en ekstra amortisering av boliglånet, en kjærkommen buffer før pensjonering eller en mulighet til å hjelpe barna til å få en bedre start på voksenlivet. Men 350.000 kr er ikke noen fuck off-kapital. Det gir ikke muligheten til å si opp jobben, be sjefen dra dit pepper’n gror og nyte livets otium.
Men det spiller ingen rolle hvor mye en potensiell bidragsmottaker får for pengene i Sverige, det er ikke der pengene skal brukes. Spørsmålet er derfor hvor mye 350.000 SEK er verdt i landene folk skal reise tilbake til. Dét er det virkelig interessante spørsmålet.
Med dagens kronekurs tilsvarer 350.000 SEK cirka 32.000 dollar. Gjennomsnittsinntekten i Afghanistan er rundt 500 dollar. Hvor høy den er i Somalia, er omstridt, men siden fire av ti somaliere lever på én dollar om dagen eller mindre, er den anslått til 400 dollar. Per år! Det betyr at en afghansk familie med to voksne kan reise tilbake til hjemlandet med en saldo tilsvarende 128 afghanske årslønninger i banken. En «ensamkommande» mindreårig kan nøye seg med beskjedne 64 årslønner.
En gjennomsnitts svensk lønnstaker ville dermed trenge 30,6 millioner, eller nærmere bestemt 30.643.200 SEK, for å få samme startposisjon som en hjemvendt, enslig afghaner. Hvis man skulle måle seg med hva en somalier mottar, måtte staten gjøre et beskjedent innskudd på 38.304.000 kroner.
La meg stille et forsiktig spørsmål: Ville du vært glad hvis du fikk satt 30,6 millioner inn på kontoen din? Jeg vet at jeg ville blitt veldig fornøyd.
Søk om tilskuddet og bli bygdas rikeste
Og akkurat her oppstår det store problemet som regjeringens «løsning» vil føre til: Den som aksepterer tilbudet, setter seg på flyet til Kabul eller Mogadishu, henter hjemvendingsbidraget, tar taxi hjem i opprinnelseslandet og blir den rikeste i bygda. Og ryktet vil spre seg med en gjennomsnittsfart raskere enn Arlanda Express: Den som har klart å komme seg til Sverige, kan vende tilbake til opprinnelseslandet som konge.
Tror du at flere eller færre deretter ville prøve å komme seg til Sverige?
Jeg tror de fleste ville være forberedt på å gjøre nesten hva som helst for å vinne i det lotteriet. Betale menneskesmuglere, for eksempel. Eller risikere livet i en synkeferdig gummibåt over Middelhavet.
Skal regjeringen oppfylle målet – å redusere antall innvandrere som ikke kan forsørge seg selv –, må vi bygge murer rundt Sverige som får Berlin-muren til å se ut som sukkerspinn. Og det vil neppe skje.
Budskapet som Tidö-partiene sender, er derfor klart: «Kom til Sverige, sørg for å bli en byrde for samfunnet – og søk så om hjemvendingsbidrag, så kan du reise hjem igjen og leve i luksus».
Var det virkelig dét som var meningen?
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.
Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.