Ap-politiker Karim Tahirs anmeldelse av Document er henlagt to dager etter at den ble levert. «Finner ikke rimelig grunn til å undersøke om forholdet er straffbart», skriver politiet.

Den 4. september bestemte Ap-politiker og mangfoldsrådgiver for Olavsfest i Trondheim, Karim Tahir, seg for å gå til angrep på Document og anmelde mediehuset for en artikkel publisert den 31. august med tittelen «Olavsfest i Trondheim hyrer muslimer i styre og stell». Tahir mente at den var hatefull og diskriminerende.

Politiet har allerede kommet med en vurdering av saken. For selv om Document har forsøkt å få svar fra Karim Tahir om hva det er som er hatefullt eller rasistisk i artikkelen, har han ikke ønsket å besvare dette. Det er heller ikke konkretisert hvordan denne artikkelen er hatefull eller rasistisk. Det hindret ikke Ap-politikeren i å få nærmere 400 likerklikk på Facebook, mange av dem fra politikere.

Innlegg 4. september 2024 av Karim Tahir på Facebook.

Anmeldelsen ble henlagt to dager etterpå. Politiet finner ikke rimelig grunn til å undersøke om forholdet er straffbart. 

«Du underrettes med dette om at saken er henlagt fordi det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold, jf. Straffeprosessloven § 224», står det i beskjeden fra politiet.

I selve anmeldelsen er den registrert direkte på Documents journalist, Bente Haarstad, som skrev saken, og ikke på mediehuset.

I anmeldelsen fra Tahir hevder han at artikkelen publisert i Document bryter med straffelovens § 185 om hatefulle ytringer. Men i anmeldelsen er det heller ikke konkretisert hva det er som eventuelt er hatefullt eller diskriminerende ytringer mot ham.

Artikkelen publisert den 31. august handlet i grove trekk om at Olavsfest, en tusenårig kristen tradisjon, i økende grad har ansatt troende muslimer til å gjennomføre feiringen av en så sentral kristen tradisjon.

– Syria er vårt hjemland

I artikkelen omtales hans bakgrunn fra Irak, Syria og Kuwait, samt hans selvbekjente muslimske tro. Det oppgis også at han på tross av å representere noe så sentralt i norsk tradisjon, bekjenner at Syria er hans selverklærte «hjemland».

I et Facebook-innlegg på hans offentlige profil den 17. juni har Tahir lagt ut bilder av blant annet seg selv i Aleppo, Syria og skrevet:

Karim Tahir ferierte i Syria i juni sammen med sønnene, hvor han skrev at Syria var hans elskede hjemland.

«Til alle mine venner: Eid Mubarak fra Syria og Aleppo! Ja, det er en utfordrende tid med økonomiske vanskeligheter, helseproblemer, strømbrudd og ekstrem varme på rundt + 45 °C. Likevel er det fortsatt vårt elskede hjemland.»

Når det gjelder Tahirs religiøse bakgrunn, har han selv skrevet en rekke artikler om at han er muslim. I et innlegg han har fått på trykk i Adresseavisen er tittelen: Ikke si «stakkars dere». Si god ramadan!

Karim Tahir, politiker for Arbeiderpartiet i Trondheim, er hyppig på trykk med innlegg i Adresseavisen. Her har han latt seg avbilde i Hagia Sophia, den 1500 år gamle kirken i Istanbul som nå er omgjort til moske. Da den ble brutalt erobret og prestene og nonnene massakrert i 1453, betød det slutten på Det bysantinske riket, og mange muslimer ynder å la seg avbilde derfra. Bildet er brukt til et innlegg for å fremsnakke ramadan og islam. Skjermdump.

Medfølgende teksten er et bilde av Karim Tahir avbildet i Hagia Sophia, den 1500 år gamle kirken i Istanbul som nylig ble omgjort til moské.

Tahir har valgt å klage saken inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), og det gjenstår å se hvordan denne blir behandlet der.

Document har henvendt seg til Karim Tahir for en kommentar om henleggelsen. Han har ikke besvart vår henvendelse. Vi vil oppdatere saken så fort vi mottar svar. 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Er du lei av medier som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.