Vera, som er 84 år gammel, ble voldtatt av en mann fra hjemmetjenesten i Uppsala, Sverige. Dette avslører den lokale avisen Upsala Nya Tidning (UNT).

Mannen fra hjemmetjenesten var nærgående og viste sin erigerte penis til 84 år gamle Vera. Hun varslet Uppsala kommune, men ingenting skjedde. Noen måneder seinere voldtok han henne. Da Veras barnebarn Kajsa fikk høre at hennes bestemor var blitt voldtatt, ble hun så dårlig at hun kastet opp.

Hjemmehjelpsskandalen i byen vokser. I alt tre menn i hjemmetjenesteområdet Nyby i Uppsala er nå mistenkt for å ha forgrepet seg seksuelt på eldre kvinner som de var satt til å pleie.

Én person har fått sparken og tre er suspendert. Samtidig skjerpes rutinene for ansettelser.

«Jeg har aldri vært ute for noe lignende», sier Lenita Granlund, forvaltningssjef i helse- og omsorgsforvaltningen, til SVT.

Torsdag holdt Uppsala kommune en digital pressekonferanse som svar på varslene om seksuelle overgrep i eldreomsorgen. Det startet med UNTs gjennomgang av to voldtektssaker. Siden da har kommunen fått informasjon om ytterligere overgrep begått av ansatte.

«To menn har blitt suspendert for seksuallovbrudd, men så har en annen mann blitt suspendert etter at vi fikk tips om at han var dømt for voldtekt», uttaler Granlund.

Den siste uka har kommunen ringt rundt til alle kvinnene som bruker hjemmetjenesten der overgrepene fant sted. «Vi kan foreløpig ikke si om det er snakk om nye overgrep».

Hvordan kan disse hendelsene ha funnet sted uten at kommunen visste om det?

«Det er selvfølgelig forferdelig, men brukerne av hjemmetjenesten er sårbare fordi våre ansatte ofte jobber aleine», sier Granlund.

«Dette er en alvorlig krise. Vi må nå ivareta sikkerheten til alle brukere,» kommenterer Lenita Granlund til SVT.

Fremover ønsker kommunen å skjerpe kontrollen av nyansatte, og det ligger et forslag på bordet om å innføre bakgrunnssjekk med politiattest for nyansatte.

«Vi bringer folk inn i velferdssystemet vårt som ikke hører hjemme der – mennesker som begår kriminelle handlinger, og de skal ikke være i velferdssystemet vårt. Hvis vi kan påvirke dette ved å innføre bakgrunnssjekk, så bør vi gjøre det», sier Tobias Smedberg (V), leder av eldrekomiteen.

Helsevesenet i Uppsala er samtidig også rystet av en annen voldtektssak. En afghaner som nylig fikk svensk statsborgerskap er pågrepet, mistenkt for minst tre voldtekter. To av dem skjedde på Akademiska sjukhuset i Uppsala mens han jobbet der.

Sverige: Afghaner siktet for voldtekter på sykehuset hvor han jobbet

Det har også tidligere vært voldtekter av pensjonister i Sverige. En ansatt ved et sykehjem i Stockholm ble i januar 2024 dømt til tre år og ni måneders fengsel for å ha voldtatt ei 90 år gammel dement kvinne på arbeidsplassen sin. Gjerningsmannen var opprinnelig fra Afghanistan, men har nå svensk statsborgerskap.

Stockholm: Afghaner voldtok dement 90 år gammel kvinne

Malmö: Kriminelle Omar fikk jobb i hjemmesykepleien, voldtok utviklings­hemmet kvinne i 70-årene

I 2023 ble en 31 år gammel mann med arabisk innvandrerbakgrunn dømt til tre og et halvt års fengsel etter at han voldtok ei intellektuelt funksjonshemmet kvinne i 70-årene som han skulle ta seg av i jobben sin ved Malmö bys hjemmetjeneste.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.